Zomerbollen planten

Zomerbollen plant je in het voorjaar (februari – mei). Wil jij ook zo’n zomerse tuin? Of je eigen pluktuin, waarbij je eindeloos kan plukken? En welke soorten kan je nu dan planten? Wij leggen je het uit in onze Gardelly blog.

Waarom heten ze zomerbollen?

De zomerbollen maken in de zomer heel veel bloemen aan. Dahlia is een bekende zomerbol die eindeloos kan blijven bloeien door heel de zomer. Daarnaast zijn het bloembollen die over het algemeen niet tegen de vorst kan. Ze komen van origine uit subtropische regionen zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

De top 3 zomerbollen

Dahlia Eveline

Nummer 1: Dahlia

Lelies

Nummer 2: Lelie

Agapanthus

Nummer 3: Agupanthus

Wanneer planten?

Wanneer ze in de winkel komen kan je zo ook al bijna gelijk planten. Ze zijn beschikbaar in de meeste winkels vanaf febuari t/m mei. Check altijd de verpakking wat wordt aanbevollen qua planttijd. Een regel wat voor de meeste zomerbollen geldt, na de ijsheilige kunnen alle zomerbollen direct de grond in. Sommige soorten zoals de Dahlia’s kan je alvast voorkweken. Dat wil zeggen ze eigenlijk eerst in de pot plant en binnen houdt, rond de 20 graden. Dan spruiten (ontwikkelen) zich alvast in de pot tot een plant. Waarna je ze als een volledige plant buiten in de grond kan planten.

Waar kan je ze planten?

Je kan ze over planten waar je wilt (wel in de aarde natuurlijk ? ). Geef ze de nodige ruimte om verder te groeien tot plant, dan zit je wel safe. Dus kan in je tuin, in de borders, in bloembakken of zelfs hangende bakken aan het balkon.

dahlia planten

Kunnen bollen in iedere grondsoort geplant worden?

Bollen kunnen eigenlijk in iedere grondsoort geplant worden. In erg zanderige tuinen kunnen ze eerder uitdrogen tijden de zomer, geef ze dan wat meer water. In een kleigrond drogen minder snel uit. Blijf het in de gaten houden, dat ze niet helemaal uitgedroogd raken.

Hoe?

Nu de vraag, oké maar hoe gaat de bol dan de grond in…dat is heel simpel:

  1. Maak de aarde goed los.
  2. Maak een gat in de grond (de diepte van het gat kan per bol verschillen, dit staat aangegeven op de instructiekaart) en doe de bol erin met de puntige kant naar boven (dahlia is een apart verhaal – zie tutorial). Voor hele kleine bolletjes maak je een gleuf.
  3. Maak het gat/gleuf weer dicht.
  4. Geef de bollen water, zodat ze lekker kunnen gaan groeien.
  5. Wacht tot het zomer is en taddaaaaa…..daar zijn ze…wat een fijn gevoel!

Klik hier voor de zomerbloembollen tutorial.