Je tuin en balkon winterklaar maken!

We zijn inmiddels in November beland, een maand waarbij ik denk aan regenachtige dagen, bossen die kleuren in prachtige herfstkleuren en Halloween. Hoewel het soms door de klimaatverandering lastig is in te schatten wanneer de zomer nou echt stopt, we krijgen nog wel eens verrassend zonnige dagen, zie ik oktober wel als hét moment om je tuin/terras/balkon winterklaar te maken. Dit winterklaar maken gaat vooral over opruimen, maar er zijn ook zeker nog dingen die je kan planten en weer naar uit kan kijken.  

 Opruimen 

Het begint allemaal met opruimen. Dat is misschien niet het leukste werk, maar beloont zeker! De meeste planten en bloemen zullen nu wel zijn uitgebloeid. Voor bloembollen geldt dat je de bloemen en (afstervende) stengel mag afknippen. Bladeren moet je laten zitten, want deze beschermen de bol tegen de kou. Kijk voor de blogs over de verschillende families welke bollen winterhard zijn en welke niet. Als je bol niet winterhard is kan je deze volledig uit de grond halen en in je gft bak gooien.  
 
Gevoelige planten zoals vetplanten en cactussen moeten naar binnen. Ook is het verstandig je kruiden naar binnen te halen, of in een klein kasje te zetten. Dat staat bovendien ook nog eens super leuk! 
 
Als je terras of balkon vol ligt met losse bladeren, ruim deze dan op. Dit ‘afval’ kan je eventueel rondom je planten leggen zodat je ze isoleert tegen de kou in de winter. Dit gevallen blad beschermt niet alleen je planten, maar egeltjes, vogels en insecten vinden dit ook fijn als warm schuilplekje.  
 
Ruim verder losliggende spullen zoals potjes en gereedschap op, want in de herfst kan het flink gaan stormen.  

Verzorgen 

Je planten hebben nu ook nog wat aandacht van je nodig. Als het bijvoorbeeld nog niet vriest, maar wel al een lange tijd niet geregend heeft, is het verstandig je planten water te blijven geven. Let er hierbij wel op dat je potten nog steeds goed afwateren. Het is namelijk belangrijk dat de grond droog is als het wel gaat vriezen. Geef dan ook niet teveel water in één keer.  

Als je ziet dat je planten wat slapper worden, kan je ze eventueel nog wat organische mest bijgeven, al is dit niet gebruikelijk zo vlak voor de winter. Maar wat extra energie kunnen ze soms wel goed gebruiken. Als je bovendien organische mest strooit, kan dat geen kwaad.  

Planten 

Nadat je je hele balkon hebt opgeruimd, betekent dat niet dat je in de winter geen groen balkon of tuin meer kan hebben. Sterker nog, je krijg nog veel meer kleuren dan alleen maar groen! Dit is namelijk de tijd om je voorjaarsbloeiers te planten! Narcissen, Hyacinten, tulpen, crocussen etc. kan je in potten of in de volle grond planten. Lees meer over bollen in een van onze andere blogs!  

Gezelligheid 

Nu in de koude donkere wintermaanden, is wat extra gezelligheid niet overbodig. Denk eens aan gekleurde lampjes op je balkon of terras. Daarnaast vind ik vogelvoer ophangen echt super leuk, want dan kan je lekker vogeltjes kijken. Je eigen vogelvoer slingers maken is daarnaast een toffe activiteit om zelf te doen, of met je kinderen.  

Tip:  

– Heb je een buitenkraan?  Tap dan de leiding af voordat het gaan vriezen! Verpak de kraan eventueel in bubbeltjesplastic voor extra bescherming.  

Meer lezen over: