Eigen lavendelolie maken!

Lavendelolie: maken en het gebruik ervan
Nu we geleerd hebben dat lavendelolie een onmisbaar flesje is in de medicijnkast, is het natuurlijk het leukst om te weten hoe je dat met je eigen lavendel kunt maken. Dat hebben wij gelukkig voor je uitgezocht! Om de lavendelolie te maken, moet je eerst je bloemen drogen. Dat doe je door de lavendel op een zonnige en droge dag te oogsten. Haal de bloemetjes van de steeltjes en leg ze vervolgens op een schaal in een goed geventileerde kamer, liefst achter een zonnig raam. Wanneer je de bloemetjes makkelijk los kan wrijven, weet je dat ze goed gedroogd zijn.

 (Tip: Deze gedroogde bloemetjes kan je nu ook in een stoffen zakje doen, heerlijk om in je kast te leggen of op te hangen boven je bed!)

Wat heb je nodig voor de olie:

 • Gedroogde bloemetjes
 • Zonnebloem- of olijfolie
 • Een afsluitbare glazen pot

De hoeveelheid die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je pot. Je moet de pot helemaal met bloemetjes kunnen vullen en de olie moet al deze bloemetjes kunnen bedekken.

 1. Zorg dat je glazen pot helemaal schoon is en meng hierin de lavendelbloemen en olie. Het is belangrijk dat de bloemen volledig bedekt zijn met olie, anders kan het gaan schimmelen. Laat het mengsel zo’n 1-2 weken in het zonlicht staan. Tussendoor de deksel eraf halen om opgebouwde druk te verwijderen.
 2. Als de pot na open draaien duidelijk naar lavendel ruikt, is het klaar. Dan kun je het mengsel door een zeef- of koffiefilter, of schone (oude) theedoek gieten. Giet het in een schone afsluitbare fles/pot waarin je de olie wil bewaren.
 3. De olie is nu klaar voor gebruik en blijft maximaal een jaar houdbaar.

En ja, hoe gebruik je de olie dan? Je kan het op je hoofdkussen druppelen voor een rustgevende nacht, of een paar druppels oplossen in je bad. Ook is het lekker gespannen spieren er mee in te smeren, of dus op kleine wondjes te gebruiken als ontsmettingsmiddel. (LET OP: etherische oliën zijn niet voor consumptie geschikt!)

Wist je dat…

 •  Hoe zorgt lavendel voor jou en hoe kan je het gebruiken? Lees hier meer over
 • Ik wel zelf lavendel in de tuin! Lees hier meer over hoe.
 • Lavendel een ontsmettende werking heeft?
 • Lavendel heerlijk is in zoete én hartige gerechten
 • Hoe gebruik jij het liefst je lavendel? Laat het ons weten!
 • Hoe gebruik jij het liefst je eigen gekweekte lavendel?

Aanbevolen producten