Komkommers Wecken

Komkommers zijn heerlijk, zeker van eigen tuin. Als je het goed gedaan hebt dit jaar (+ wat geluk) kan je ontzettend veel komkommers oogsten van één enkele plant. Je kan ze in de salade doen, of een vriend of familielid er blij mee maken, maar wat als je nou nog steeds veel komkommers hebt? Nou dan hebben wij de perfecte oplossing voor je: Weck je eigen komkommers! In dit blog leg ik je uit hoe je dat doet. Om het nog makkelijker te maken vind je onderaan deze pagina ook een kort filmpje om te zien hoe wij onze komkommers wecken.

Wecken.. he wat?
Wecken is het bewerken van groenten om ze langer houdbaar te maken. Voor het wecken worden weckpotten gebruikt, met speciale weckringen, maar een schroefdrop werkt ook prima, zolang je ze maar steriliseert (Hoe? lees je hieronder). Dan ben je alleen niet meer aan het wecken, maar aan het inmaken of inleggen. Verschillende namen, maar de methode komt eigenlijk op hetzelfde neer.
Je kunt inmaken met suiker (zoals jam), met azijn, of met azijn en suiker,  zoals wij gaan doen!

Recept
Als je weckt zijn er een aantal standaard ingrediënten en extra toevoegingen zoals kruiden, waarmee je eindeloos kunt variëren naar wat jij lekker vindt. In dit blog maak in een klassiek recept en een pittige. Ik gebruik in het filmpje een normale en snackkomkommers, om je te laten zien dat het allebei mogelijk is. Ik gebruik gerijpt natuurazijn omdat ik dat het lekkerst vind, maar je kan elke soort azijn gebruiken, behalve schoonmaak azijn natuurlijk ;).

Ingrediënten

  • +- 1 kilo komkommers
  • 750mL azijn
  • 150 gr suiker
  • 250mL water

    Extra toevingen Klassiek
  • Snufje Kurkuma
  • 2 tl. bruin mosterdzaad
  • 10-14 Roze peperkorrels
  • 1.5 tl. Venkelzaad
  • 1 kleine rode ui

    Extra toevoegingen Pittig:
  • 1 halve rode chilipeper, in ringetjes
  • 1 cm gember, in kleine reepjes

Hoe ga je te werk?

  1. Je begint met het steriliseren van je potten. Dit kan je doen door de potten enkele minuten  te koken. Laat ze ondersteboven drogen op een theedoek.
  2. Was de komkommers en snijd ze in dunne plakjes.
  3. Breng de azijn met de suiker en water aan de kook.
  4. Doe de komkommer met de (eventuele) andere ingrediënten in de weckpotten.
  5. Giet het mengsel in de weckpotten zodat de komkommers helemaal bedekt zijn. Roer met een schone lepel het mengsel om.
  6. Sluit de pot en laat ze minstens 10 minuten omgekeerd afkoelen.
  7. Na 24 uur kan je ze al eten, maar als je ze langer bewaart, wordt het lekkerder. Je kan de potten maximaal 6 maanden op een donkere koele plaats bewaren. Na openen nog 1-2 weken houdbaar in de koelkast.

Lekker in salades, op sandwiches of bijvoorbeeld bij Gado Gado!

Meer recepten