Hoe zorgt lavendel voor jou?

In mijn vorige blog beschreef ik al kort de veelzijdigheid van lavendel. Want het is niet alleen een mooie plant voor in je tuin, het heeft ook nog vele toepassingen. Je vindt het terug in zepen, geurzakjes, en lavendelolie is een van de meest populaire etherische oliën. Niet alleen voor haar geur is lavendel populair, de smaak kent ook toepassingen in  zoete én hartige gerechten. In dit blog vertel ik je waarom lavendel zo populair is, de geneeskrachtige werking ervan en wat je zelf kan maken met je eigen gekweekte lavendel. Ook leg ik je uit hoe je heel eenvoudig je eigen lavendelolie maakt: Super leuk en makkelijk!

Werking*
Lavendel wordt veel gebruikt als olie en in geurzakjes. De olie werkt voor veel mensen namelijk rustgevend en helpt bij het bestrijden van angst. Japanse wetenschappers hebben gevonden dat lavendel dezelfde angst remmende werking heeft als chemische slaapmiddelen zoals diazepam.

Dit komt doordat in lavendel de geurstof linalool zit, wat een rustgevend signaal aan de hersenen stuurt. Als je de olie op de huid smeert kan het ook ontspannend werken als je last hebt van bijvoorbeeld een gespannen nek. Een onbekendere werking van lavendel is dat het ook als antiseptisch (=ontsmettend) middel gebruikt kan worden. Je kunt de olie gebruiken bij ontstekingen en je kan het gebruiken om  snij-, en schaafwondjes mee te ontsmetten.  De olie versnelt het genezingsproces en helpt ontstekingen te voorkomen.

*Raadpleeg uw arts bij het gebruik van lavendel als (alternatief) geneesmiddel.

toepassingen


Eten

Lavendel is heerlijk te gebruiken in de keuken. Het heeft een sterke geur, dus je hebt vaak maar heel weinig nodig om je gerecht toch net wat specialer te maken. Let op bij het gebruik van lavendel dat je een geschikte soort hebt om te eten. Alle Lavandula angustifolia soorten zijn in principe eetbaar, maar de ene soort smaakt een stuk ‘zeepachtiger’ dan de ander. Een lekkere zoete lavendel en geschikt voor in de keuken is bijvoorbeeld de Engelse lavendel. Je kunt de bloemen en blaadjes gebruiken van de plant. De blaadjes worden vooral gebruikt in hartige gerechten, waar de bloemen vooral gebruikt worden bij het bakken van zoete gerechten. De meest simpele manier is om wat lavendel in olijfolie of suiker te mengen. Na een week is de smaak er dan heerlijk ingetrokken en kun je deze gebruiken in plaats van normale olie of suiker. Je kunt van alles proberen, dus varieer en ontdek wat jouw favoriete lavendel recept is (en deel die dan met ons J)!

Olie

Lavendelolie: maken en het gebruik ervan
Nu we geleerd hebben dat lavendelolie een onmisbaar flesje is in de medicijnkast, is het natuurlijk het leukst om te weten hoe je dat met je eigen lavendel kunt maken. Dat hebben wij gelukkig voor je uitgezocht! Om de lavendelolie te maken, moet je eerst je bloemen drogen. Dat doe je door de lavendel op een zonnige en droge dag te oogsten. Haal de bloemetjes van de steeltjes en leg ze vervolgens op een schaal in een goed geventileerde kamer, liefst achter een zonnig raam. Wanneer je de bloemetjes makkelijk los kan wrijven, weet je dat ze goed gedroogd zijn.

Lees hier meer over zelf lavendelolie maken.


Wist je dat…

  •  Lavendel dezelfde kalmerende werking heeft als valium?
  • Lavendel een ontsmettende werking heeft?
  • Je heel makkelijk je eigen lavendelolie kan maken? Lees hier meer over.
  • Lavendel heerlijk is in zoete én hartige gerechten
  • Hoe gebruik jij het liefst je lavendel? Laat het ons weten!
  • Hoe gebruik jij het liefst je eigen gekweekte lavendel?

Aanbevolen producten