Hoe verzorg je Dahlia’s

Dahlia’s zijn prachtige bloemen en je hebt ze in alle kleuren. Er zijn veel verschillende soorten: Enkelbloemige, pompon, cactus en  anemoon bloemen. Mijn favoriet zijn donkerrode pompon Dahlia’s, de jouwe? Als je een favoriet hebt, moet je de bloem natuurlijk wel kunnen verzorgen. Ik geef je een stappenplan in dit blog. 

dahlia plukken
Dahlia perfect als snijbloem

Stappenplan Dahlia’s

 1. Als je Dahlia’s koopt om te planten en ze uit de verpakking haalt, zal je ontdekken dat Dahlia’s raar vormige knollen zijn. Je kunt deze knollen in mei planten, na de IJsheiligen. Met de IJsheiligen wordt de laatste dagen met vorst in mei genoemd.  
 2. Dahlia’s houden van een plekje in de ochtendzon en hebben een grond nodig met veel voedingsstoffen. Voor de grond kan je potgrond gebruiken en deze aanvullen met extra organische mest.  
 3. Je kan ervoor kiezen om de Dahlia’s in de volle grond of in potten te zetten. Als je voor een pot kiest, let er dan op dat er een gat aan de onderkant zit zodat overtollig water weg kan lopen.  
 4. Maak de grond wat los en plant de Dahlia’s ongeveer 4 cm diep met de punt naar boven. Je hoeft ze slechts enkele centimeters uit elkaar te zetten om een mooie volle bos Dahlia’s te laten groeien.
 5. Geef direct na het planten water en blijf dit gedurende de groei ook 2 keer per week doen. Let erop dat de Dahlia niet in het nat staat want dan gaat de knol rotten, maar de grond mag ook niet uitdrogen. 
 6. Als de Dahlia’s knoppen gaan vormen, knip dan de zijscheuten die direct onder de bovenste knop groeien weg, dit zal je meer nieuwe stengels geven waaraan bloemen groeien.
 7. Als de Dahlia’s heel groot worden, kan je de lange stengels ondersteunen met bijvoorbeeld bamboestokken. Zo voorkom je dat ze knakken. 
 8. Ze gaan bloeien in de zomer tot de herfst. Blijf dan ook water geven. 
 9. Uitgebloeide bloemen kan je van de stengels halen. Zo gaat alle energie naar nieuwe bloemen en krijg je een langere bloei. 
 10. Dahlia’s zijn tenslotte ook prachtige snijbloemen voor in de vaas. Knip de stengel van de bloem schuin af met een snoeischaar of scherp mes naar de lengte van jouw keuze. hoe meer bloemen je afknipt, hoe meer nieuwe bloemen aan de plant zullen groeien.
 11. Deel je prachtige bloemen en het groeiproces op je socials en tag ons, wij zijn mega benieuwd naar je resultaat! 

Meer lezen over

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube e nPinterest

Aanbevolen producten