Zaaiplanning voor het komende jaar

Het is alweer januari en dat betekent dat het tijd is om je goede voornemens waar te maken! Staat op jouw lijstje ook ‘meer tuinieren’? Bij mij wel, dus we kunnen beter maar meteen beginnen, want een goed begin is het halve werk. Hoe je nou goed op tijd kan beginnen in januari? Door een planning te maken en voor te zaaien! Door al vroeg binnen te zaaien heb je daar een paar maanden later veel profijt van.  

Je kan in januari bijna niks in de volle grond planten, dus je zal moeten voorzaaien. In een ander blog legde ik je al uit wat voorzaaien is. In het kort, is het binnen zaaien van planten. Je doet het in potjes of in een klein kweekkasje. Het idee van voorzaaien is dat de zaadjes beter opkomen en je zo mooie plantjes krijgt, die later sterk genoeg zijn om buiten te zetten. 

Zaaiplanning

Deze maand is best rustig voor de moestuin liefhebbers, aangezien het nog erg koud is deze maanden.  Voordat je begint is het verstandig eerst een kleine planning te maken, dit kan heel eenvoudig zijn door jezelf de volgende vragen te stellen: 

  • Wat wil ik dit jaar eten? 
  • Wanneer wil ik deze groenten oogsten?
  • Wil ik de oogst van een gewas verspreiden (langer verse gewassen) of alles in een keer (vereist minder planning maar dan moet je een deel van de oogst soms wel inmaken bij een overschot).  

Als je dit weet, kan je gaan plannen wat je deze maand al gaat zaaien binnen. Kies welke zaden je koopt en welke je voorzaait of direct in de grond plant. Door een kleine inschatting te maken wanneer je de gewassen, kan je ook een planning voor je oogst maken. De inschatting kan je doen op basis van ervaring, of op wat er staat op de zaden verpakking. Natuurlijk is dit ook erg afhankelijk van het weer, dus bereid je voor op een planning die niet precies hetzelfde verloopt als de realiteit…

Andere dingen waar je aan kan denken bij het maken van je planning zijn:

  • Wanneer ga ik de grond bemesten? 
  • Wat heb ik vorig jaar op dezelfde grond gehad? Rotatie van groenten kan goed zijn voor je bodem, hierover later meer.  

Wat voor te zaaien?

Op je vensterbank of in de warme kas kan je bijvoorbeeld alvast zaaien: Bieten, Knolselderij, Peterselie, Tomaten, Tuinbonen, Zomerprei en sla. Buiten kan je nog spinazie zaaien. Je wist al dat je sterk wordt van spinazie, nu weet je ook dat het een bikkelharde plant is ? .  

Voorzaaien

Meer tips over