Zaaien en oogsten, maand oktober


Oktober is een heel saaie moestuinmaand. Maar wat kan je zaaien en oogsten in oktober? Even tijd voor jou en je tuin om bij te komen van het drukke zomerseizoen. Het weer is in oktober slecht te voorspellen. Soms krijgen we nog heerlijk terrasweer, soms kan je dit blog lekker lezen met een theetje op de bank terwijl het buiten voor de eerste keer weer gevroren heeft. In dit korte blog vertel ik je wat je nog kan doen in oktober. 

Biet uit de grond trekken

Waar je misschien in september nog even het een en ander had laten hangen voor de laatste zonnestralen om nog lekkerder te rijpen, is nu toch echt tijd om alles uit je moestuin te oogsten. Straks is er toch ineens vorst en zijn je gewassen meteen niet meer goed, dat zou zonde zijn! Dus wat kan je zaaien en oogsten in de maand oktober? Oogst je tuin dus maar helemaal leeg. Andijvie, bieten, alle soorten sla, spinazie, worteltjes enzovoorts: Rijp voor de oogst!

Het wordt elkaar jaar warmer, waardoor oktober nog onvoorspelbaarder wordt. Zo kan je officieel in oktober enkel nog knoflook echt poten. Maar als er nog een aantal warme weken zijn, kan je ook nog prima de gewassen planten en zaaien die in september ook nog net konden. Veldsla, spinazie, en wintersla behoren tot deze gewassen.

In oktober kan je dus even rustig aan doen in de tuin. Voor sommige mensen is dat ontspannen, voor mij mis ik het juist echt want de tuin is mijn ontspanning. Maar gelukkig kun je ook met minder weer dingen doen die te maken hebben met je tuin: Nieuwe zaden bestellen, bloembollen uitzoeken, een nieuwe tuinindeling of je kleine balkon tuin restylen. Hoe pak jij je rust?

Meer lezen over

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube e nPinterest