Zaaien en oogsten, maand november

Wat te zaaien en oogsten in november? Tips voor je tuin!

In november ben je vooral nog steeds bezig met je tuin opruimen: Oude uitgebloeide gewassen mogen weg en bladeren van de bomen worden opgeharkt. Deze bladeren kan je vervolgens op je mesthoop gooien of rond winterharde planten leggen om ze zo te beschermen tegen de kou die komen gaat. Hoewel november dus geen actieve maand is voor zaaien of oogsten, hier toch nog een aantal tips hoe je bezig kunt blijven in de tuin.  

alliums soorten gardelly
Tip 1

Dit is de ideale maand om je bloembollen te planten. Nu kan het nog tot medio december, voor de eerste nachtvorst. Er zijn zoveel bloembollen die je kunt planten, maar de leukste is wel de bloembol Allium. Hoe moet je planten, lees je in de uitgebreide blogs over bloembollen en is te zien in onze tutorials.

Tip 2

Winterharde kruiden zoals lavendel, tijm, rozemarijn en salie kan je voor de vorst beschermen door de potten naar binnen te halen. Of je dekt ze af met bijvoorbeeld een zeil of een ander winter beschermend doek, waardoor je de kruiden nog langer kan gebruiken in heerlijk herfstige en winterse stoofpotten. Mocht je nou geen mogelijkheid hebben om de kruiden tegen de kou te beschermen, knip dan je kruiden allemaal af en bewaar deze zodat geen van je eigen gekweekte kruiden verloren gaan.

Keukenkruiden tijm sali rozemarijn
zomerwortel
Groenten mix
Tip 3

Ga alvast oogsten! Heb je met de zaden Gardelly veel gezaaid? Nu het moment om te oogsten van onder andere: Bietjes, Rucola, Veldsla, worteltjes, tomaatjes. Eigenlijk om weer ruimte te maken voor de bloembollen. Zelfs de tomaten moesten eraan geloven. De tomaten waren nog niet helemaal rijp. En wat doe je dan? Leg ze in een schaal overdag in het zonnetje. Dan gaan ze verder rijpen en na twee weken komen de eerste roden tomaten. Nog steeds super lekker!

  • Als je al weet dat je op een bepaalde plek kool gaat planten, strooi dan hier alvast kalk. Dat komt je kolenoogst ten goede! 
  • Knoflook kan je nog planten vóór de winter. Zorg dat je eerst je grond iets verhoogd met meer aarde, zodat de knoflook niet in het vocht komt te staan. Als je de knoflook in potten plant, zorg dan voor voldoende ruimte om de knoflook en een goede afwatering in de pot.  
  • Je kan in de maand november rabarber plaatsen. Een beetje een vergeten gewas, wat ontzettend jammer is want het past goed bij kerstdiners en is heerlijk in taarten en gebakjes.  
     

Wat doe jij in de tuin in november? Laat het ons weten!  

Meer lezen over

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube e nPinterest

Aanbevolen producten