Zaaien en oogsten, maand mei

Moestuinmaand Mei 

De maand mei is een van onze favorieten: De lente is nu echt in volle gang! We hebben al kunnen genieten van heel wat mooie dagen in april dit jaar, maar in mei belooft het alleen nog maar beter te worden voor ons als moestuin liefhebbers. Het is zonnig en de gewassen groeien hard. Vaak is er in april al veel gezaaid, maar als je dat nog niet gedaan hebt geen paniek! In mei kan je namelijk ook nog heel goed veel groenten in je moestuin zaaien. Wij leggen je in dit blog uit waar je op moet letten in de maand mei, zodat je na het lezen zorgeloos kan tuinieren en genieten van al het moois dat deze voorjaarsmaand te bieden heeft.  

Wat te zaaien in mei

Bij het zaaien spreken we vaak over zaaien in de volle grond en zaaien in de kas/onder glas. Het spreekt al een beetje voor zich maar in de volle grond houdt in dat je buiten zaait, zonder de bescherming of verwarming van een kas. In de volle grond zaai je de sterkere gewassen, in mei zijn dit:  worteltjes, rucola en sla, bieten , spinazie en radijsjes. 

Voorzaaien

De wat gevoeligere groenten kan je in een (klein) kweekkasje zaaien, of binnen in potjes. (link naar kweekkasje). Na een aantal weken, als ze een sterk en stevig plantje zijn geworden kan je ze in de volle grond uitplanten. Dit heet voorzaaien. Gewassen die je in mei kan voorzaaien zijn:  Tomaten, aubergines en paprika’s.  

IJsheiligen

In de maand mei is er niet alleen voor katholieken maar ook voor tuinierders een heilig woord: Ijsheiligen. De IJsheiligen, een verzamelnaam voor katholieke heiligen,  is de periode van 11 tot en met 14 mei waarbij de laatste nachtvorst nog kan optreden. Hierna kan er nog steeds nachtvorst optreden, maar die kans is heel klein.  Een aantal planten kunnen niet tegen nachtvorst en moet je dus na deze periode planten. Dit zijn onder andere komkommers, courgettes, knolvenkel en marjolein.  

Alles groeit in de maand mei

Niet alleen je gewassen gaan flink groeien maar ook de minder leuke dingen genieten van het mooie weer: het wordt druk met plagen, onkruid en schimmels. Hoe je dit op een natuurvriendelijke manier tegen kan gaan lees je in ons volgende blog over biologisch bestrijden.  

Idee: Bonen: zie blog en tutorial voor klimplanten die hulp nodig hebben. : maak je eigen bonen klimrek.   

Meer lezen over

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest