Zaaien oogsten juni. Alles wat je kan doen in juni. De juni moestuin!
Een nieuwe maand is aangebroken, de maand juni. In deze maand wordt het officieel zomer op 20 juni. Dat zullen we merken met hoge temperaturen en weer veel droogte. Het is ook de tijd om in deze maand te oogsten. Een aantal hebben al gezaaid, en kunnen nu genieten van hun oogst. Voordeel is dat er weer ruimte vrij komt om nieuwe zaadjes te planten. Dus wat zouden jullie deze maand kunnen zaaien? Er is gelukkige genoeg te doen in de maand juni. Moestuin in de volle grond of liever in pot. Wij geven jullie alle tip and tricks hoe deze maand vooruit komt.

Droogte in juni
Laatste jaren worden de zomers steeds droger. Wat kan je nog zaaien oogsten in juni? Wat nu met je zaailingen. Bij het zaaien horen de zaailingen genoeg vocht te hebben om te kunnen groeien. Wij zijn creatief ermee omgegaan vorig jaar en nemen onze kennis mee. Welke manieren zijn er om te kunnen besparen met water, vooral als het gaan om onze moestuin. Hieronder geven wij de top 3 tips om zuinig manier water te geven. De overige tip kun je lezen bij 10 tips voor waterbesparing voor je tuin!
1x per week water!
Geef je planten liever 1 keer per week water dan elke dag een beetje Zo laat je je planten wennen aan droogte en gaan ze dieper wortelen, op zoek naar water.
Sproei niet fel in de zon!
Sproei bij voorkeur s ’ochtends of s ’avonds als de zon niet fel schijnt. Zo voorkom je verbranding van je planten en onnodige verdamping.
Investeer in een regenton!
Investeer in een regenton. Hoewel deze in de zomer misschien niet zo goed gevuld wordt, kan je deze gedurende het jaar veel gebruiken.

Tijd om te zaaien! Laaste kans! #moestuin
Na juni worden de omstandigheden voor zaaien minder ideaal, dus probeer zoveel mogelijk gewassen uiterlijk halverwege juni te zaaien en te planten.
Buiten zaaien / Volle grond zaaien
Juni is het beste om gelijk buiten te zaaien of ook wel in de volle grond zaaien. Heb je een balkon of een kleine tuin, dan kan je ook in potten zaaien. Direct in de grond mogen: Bieten, Bloemkool, Broccoli, Pompoen Snijbiet, snijboon en Zomer wortelen. Voorgezaaide andijvie, bleekselderij en sla mag nu ook de volle grond in.
Groente wat gelijk in de grond kan: Bieten, Bloemkool, Broccoli, Pompoen Snijbiet, snijboon en Zomer wortelen.
Kruiden wat gelijk in de grond kan: Bieslook, Dille, Koriander, Oregano, Peterselie, Tijm en Venkel. Lees hier meer over het bewaren van kruiden.
Binnen zaaien / voorzaaien / Zaaien in de kas
Voorzaaien doe je binnen. Om juiste de gevoelige groente te beschermen van ongedierte en natuur. Er zijn ook groente die je onder het glas kan zaaien. Denk aan rucola, radijsjes, sla en paksoi. Als ze groot genoeg zijn, plant je ze buiten waar je al geoogste hebt. Dan wissel het echt af. Lees hier meer over voorzaaien
Kruiden kan je ook voor zaaien in potten. Zo heb je meer controle over hoeveel water je geeft. Nadat ze aardig gegroeid zijn kan je ervoor kiezen de kruiden in de volle grond te zetten of in de pot te laten staan. Als je ze in de pot laat staan, zorg er dan wel voor dat je de zaailingen wat uitdunt, zodat er genoeg ruimte is rond elk plantje. Dit ‘uitdunproces’ heet verspenen en hierover leer je meer in dit blog. Lees hier meer over je eigen kruidentuin
Uitdunnen van zaailingen / verspenen
Verspenen is dus het uitdunnen van je jonge plantjes. Je verplant de zaailingen naar afzonderlijke potjes. Zo krijgt elk plantje genoeg ruimte om verder te wortelen en zich te ontwikkelen tot een volwassen plant. Als je niet verspeent, staan de plantjes te dicht op elkaar en verdringen ze elkaar.
Wanneer en hoe verspenen?
Als je zaailing twee volledige blaadjes heeft ontwikkeld kan je beginnen met verspenen. Het is nogal een priegelwerkje, je jonge plantjes zijn namelijk nog klein en kwetsbaar. Om de kleine plantjes uit de grond te krijgen, kan je beter niet aan het plantje zelf trekken, maar met bijvoorbeeld een vork de grond een beetje loswoelen en zo de plantjes omhoog wippen. Eigenlijk gebruik je de vork dus als een mini hooivork. Lees hier meer over verspenen.

Wat kan je gaan oogsten in juni!
In juni begint de tijd waar je zo lang naartoe gewerkt hebt: het oogsten! Al je harde werk, liefde en tijd die je geïnvesteerd hebt in je moestuin; daar word je nu voor beloond. Hoewel ieders tuin natuurlijk een andere agenda heeft, zullen we je in dit blog vertellen wat je rond deze tijd kan oogsten.
Wat kan je oogsten? Algemeen
- Bloemkool
- Courgette
- Jonge zomerworteltjes
- Komkommer
- Lente-uitjes
- Rabarber
- Radijs
- Rode bieten
- Spinazie
- Vroege aardappelen
Oogst: Sla, bonen en fruit
- Bind sla
- Pluksla
- Snijsla
- Doperwten
- Peulen
- Peulerwten
- Tuinbonen
- Aal- en kruisbessen
- Kersen
Je hebt weer ruimte! Na het oogsten van deze groenten heb je weer wat ruimte in je moestuin. Hier kan je de volgende groente en kruiden zaaien. Het is echt leuk om te oogsten, het smaakt zo anders als het uit je eigen tuin komt. Wij hebben een heel leuk recept! Lees hier om je eigen “Pink Pizza” te maken met je oogst! Heb je nou zó veel groenten geoogst dat je door de komkommers de wortels niet meer ziet? In andere woorden: wat moet je er mee?! Denk dat eens aan wecken! Lees hier hoe je alles kan wecken in potten.
Meer lezen over
- 10 tips voor waterbesparing voor je tuin! Lees hier meer
- Hoe kan ik mijn kruiden bewaren? Lees hier hoe
- Je eigenkruiden tuin? Lees hier hoe
- Voorzaaien, doe je zo! Lees hier hoe
- Wat is verspenen? Leer hier meer
- Je eigen Pink Pizza? Lees hier het recept
- Groente over? Lees hier meer over wecken
Laat reacties zien