In mijn vorige maandblogs schreef ik al dat er steeds minder te doen is in je moestuintje. Eind deze maand beginnen bloembollen misschien al op te komen, dus je tuin hoeft er niet saai uit te zien. Daarnaast kan je zeker nog bezig zijn met je tuin, al is het dan misschien minder in de tuin zelf. Dat komt misschien ook maar goed uit, met de dalende temperaturen en de gezellige feestdagen.

Over die feestdagen gesproken, met je eigen gekweekte kruiden kan je je vrienden en familie echt imponeren aan de eettafel. Er zijn onwijs veel manieren om je kruiden te gebruiken tijdens dinertjes. Je kan ze verwerken in zout of als extra styling op je tafel gebruiken, hier vertel ik meer over in een volgend blog. Maar misschien ligt je vriezer nog vol met ingevroren kruiden en/of met groenten. Hiervan kan je heerlijke en makkelijke stoofpotten maken! Ik maak zelf altijd een heerlijke vegetarische stoofpot voor een winters gevoel, maar je kan er ook vlees naar keuze aan toevoegen. Begin met een uitje en knoflook, blus af met rode wijn en voeg dan je favoriete groenten toe met bouillon en eventueel tomatenblokjes. Terwijl de groenten garen kan je kruiden als peterselie, selderij, rozemarijn, tijm, oregano etc. aan toevoegen. Laurierblaadjes werken ook altijd goed om die echte stoofpot smaak te krijgen.

Over die feestdagen gesproken, met je eigen gekweekte kruiden kan je je vrienden en familie echt imponeren aan de eettafel. Er zijn onwijs veel manieren om je kruiden te gebruiken tijdens dinertjes. Je kan ze verwerken in zout of als extra styling op je tafel gebruiken, hier vertel ik meer over in een volgend blog. Maar misschien ligt je vriezer nog vol met ingevroren kruiden en/of met groenten. Hiervan kan je heerlijke en makkelijke stoofpotten maken! Ik maak zelf altijd een heerlijke vegetarische stoofpot voor een winters gevoel, maar je kan er ook vlees naar keuze aan toevoegen. Begin met een uitje en knoflook, blus af met rode wijn en voeg dan je favoriete groenten toe met bouillon en eventueel tomatenblokjes. Terwijl de groenten garen kan je kruiden als peterselie, selderij, rozemarijn, tijm, oregano etc. aan toevoegen. Laurierblaadjes werken ook altijd goed om die echte stoofpot smaak te krijgen.
Tip: Geen zin om achteraf nog op zoek te gaan naar kruiden blaadjes die niet goed oplossen (zoals rozemarijn en laurierblad)? Doe de kruiden dan in een thee ei en laat deze meekoken.
In de tuin zelf:
In de tuin kan je wintergroenten oogsten, zoals boerenkool en winterprei. Daarnaast kan je de bodem beschermen tegen de kou door een laagje van ‘mulch’ over je tuin te leggen, vooral rondom vaste planten die nog in je tuin staan. Dit laagje beschermt tegen kou, uitdroging en geeft voedingsstoffen aan je bodem. Mulch kan van alles zijn, bladeren uit de bodem, houtsnippers, cacao doppen, boomschors, stro of organisch compost.
Maak een tuin plannetje voor volgend jaar
Goede voornemens of niet, in de moestuin ben je altijd goed bezig. Want tuinieren brengt je in beweging en de buitenlucht en je oogst zorgen voor een gezonde maaltijd vol vitaminen. Voor volgend moestuin jaar kan je alvast plannen: welke groenten deden het goed en waar had je teveel van? Waar zet je alles neer en wanneer? Door zo een planning te maken kan je je stukje moestuin grond zo optimaal benutten. Hetzelfde kan je natuurlijk plannen voor wat je in potten zet.
Veel tuinier plezier deze maand en fijne feestdagen!
Laat reacties zien