Zaaien en oogsten, maand augustus

Wat zaai je in augustus? 

Hoewel augustus vooral bekend is als oogstmaand, schrijf ik toch een blog over het zaaien in augustus. Waarom? Omdat je na al dat oogsten heel veel lege plekken in je tuin/potten krijgt en er toch nog genoeg te zaaien is! Sommige groenten zaai je voor in de nazomer, andere voor in de herfst en winter.  

Nadat je geoogst hebt en weer opnieuw wil zaaien, is het goed om de bodem even wat extra te verzorgen. Denk aan het wieden en mesten van de bodem. Voor de andere gewassen geldt nog steeds dat je in augustus veel bezig bent met water geven en onkruid wieden.  

Tip: Zaai eens witte/Engelse mosterd in de lege vakken van je tuin. Dit plantje werkt als meststof en verbetert dus de vruchtbaarheid van de bodem. (Doe dit niet als je op deze plek later kool wil zaaien i.v.m. veel overeenkomende ziektes)  

Welke gewassen kan je nog in augustus zaaien: 

Rucola, snijbiet, raapsteel, spinazie en winterpostelein zijn snel groeiende bladgroenten die je nog binnen 6 weken kunt eten om te oogsten, heerlijk voor in een nazomerse picknick salade! Verder kan je veldsla, paksoi en radijsjes ook nog zaaien deze maand. Die groeien iets langzamer maar kan je nog in november oogsten.  In de herfst begint de periode van het bloembollen planten. Dus als je wat meer kleur in je (moes)tuin wil, kan je nu ook wat ruimte over laten voor de voorjaarsbollen. Zie ook onze Gardelly blogs over bloembollen! 

Oogsten in augustus 

Net zoals juli is augustus nog steeds een echte oogstmaand. Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoe vroeg of laat jij zelf gezaaid hebt. In dit blog vertel ik je welke gewassen rijp zijn voor de oogst en daarnaast zal ik ook schrijven over wat er nog meer te doen is in de tuin in augustus.  
 
Courgettes, mais, paprika’s, pepers, peulvruchten, pompoenen, komkommers, kruiden en tomaten, zo is je hele tuin bijna leeg!  

Je kunt komkommers, courgettes en peulvruchten beter niet te lang laten hangen, deze zijn namelijk het lekkerst als ze nog wat jonger en kleiner  zijn. Wanneer je oogst, heeft de plant ook weer meer energie voor nieuwe vruchten en zal je uiteindelijk dus meer oogsten. Groenten zoals pompoen en courgettes hebben vaak een dikke stengel die je niet zomaar van de plant aftrekt. Gebruik hiervoor een kleine snoeischaar en knip de stengel op een paar cm afstand van de vrucht af. Met steel blijven deze groenten een stuk langer goed dan zonder steel.  
 
Als je wil weten of je mais al klaar voor de oogst is, geeft het haar dat boven de kolf uitkomt al een hoop weg; als deze bruin is, zit je meestal goed. Wil je het zeker weten? Vouw dan een kolfblaadje opzij en kijk of de maiskorrels al mooi geel zijn. Dit zal niet zo felgeel zijn als de mais die je kent uit blik, dus blijf daar niet op wachten.   

In zo een maand als augustus heb je heel veel oogst, daar is vaak niet tegen aan te eten. Naast dat je je vrienden en familie er blij mee kunt maken, kan je ze ook op veel andere manieren bewaren. Lees ook eens deze blog: Komkommers wecken   

To do’s: 

  • Maak bij warm weer eens een lekkere ijsthee met eigen fruit en kruiden van de tuin!  
  • Niet alleen je gewassen groeien hard, ook het onkruid. Het is dus verstandig veel te wieden en te schoffelen. 
  • Vraag iemand je planten water te geven als je op vakantie bent (eigen oogst als dank ?)