Zaaien en oogsten, maand april

Wat te zaaien en oogsten in april in je (moes)tuin 

Nu de krokussen, blauwe druifjes en narcissen de lente en april verwelkomen, is het tijd voor weer een nieuwe blog, waarin ik jullie vertel wat te doen in je moestuin deze maand. Of je moestuin nou groot of klein is, bestaat uit potten op je balkon of een prachtige tuinkas; deze tips kan je altijd gebruiken. Struikel niet over een verdwaald paasei en aan de slag! Dus wat te zaaien en oogsten in de maand april!

Voorzaaien

Komkommer, aubergine, tomaten, andijvie en paprika zijn planten die je nu in een kasje of op de vensterbank kan voorzaaien en dan later, als het warm genoeg is, kan uitplanten in de volle grond. Deze planten doen het het allerbeste in warmere omgevingen dus mocht je een kas bezitten, raad ik aan deze planten hier te planten.  
 
Bonen raad ik je ook aan om voor te zaaien, omdat ongedierte vaak de zaailingen (jonge plantjes) van deze soorten erg snel opeet, dat is natuurlijk zonde. De jonge bonen plant ik uit wanneer ze minstens 2  goed gegroeide (2 cm) blaadjes hebben.  
 
Ook kan je verschillende onderstaande planten voorzaaien om de eerste groei wat te versnellen en zo eerder te kunnen oogsten. Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen één deel voor te zaaien en een ander deel van het zaad in de volle grond te zaaien, zodat je je oogst verspreidt en niet alles in één keer hoeft op te eten ?.  

Tip voor bij het voorzaaien:  laat de plantjes eerst aan de buitentemperaturen wennen, door ze, voor het uitplanten, een week overdag buiten te zetten. Haal ze voor de avond weer naar binnen.  

Zaaien in april

Tijd om te profiteren van de zonnestralen van april, de moestuin kan nu echt volgezaaid en geplant worden. Er kunnen een boel planten direct in de volle grond, of in een pot natuurlijk, zoals: 
 
Aardappel, aardbeien, bieten, broccoli,  verschillende soorten sla, spinazie en wortels. Vergeet ook zeker niet alle kruiden die nu direct de grond in kunnen! Ook kan je nu kleine zaailingen van zaden die je eerder hebt voorgezaaid buiten uitplanten. Kruiden zijn extra leuk om in een aparte kruidenbak of hoekje te planten, zo heb je alles bij elkaar voor als je dat verse kruiden zoekt voor bij dat éne gerecht. Gebruik hiervoor de kruidenset van Gardelly, dan heb je alles meteen bij elkaar!   

Oogsten in april

De sla en spinazie die je eerder hebt geplant zou je nu al kunnen oogsten. Voor de overige groenten moet je (waarschijnlijk) nog even geduld hebben.  

 To do’s in de tuin in april

  • De grond bemesten op plekken waar je dit nog niks gezaaid hebt is verstandig. Gebruik hiervoor organische mest, zo voorkom je dat je overbemest en de grond en planten ‘verbrandt’ met chemicaliën.  
  • Nu het mooier weer wordt, gaat onkruid ook sneller groeien. Extra wieden deze maand dus! 
zaaien oogsten april

Meer lezen over

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest

Aanbevolen producten