Voorzaaien, doe je zo!

In onze blogs over wat je zaait elke maand, wordt vaak het woord voorzaaien genoemd. Een belangrijke bezigheid in je moestuin, zo belangrijk dat ik er maar eens een blog over moest schrijven!

Wat is voorzaaien? En waarom doe je het?

Voorzaaien is het binnen zaaien van planten. Je doet het in potjes of in een klein kweekkasje. Je kan voorzaaien in je huis, of soms ook in een buitenkas als je die hebt (maar dat is niet noodzakelijk!). Het idee van voorzaaien is dat de zaadjes beter opkomen en je zo mooie plantjes krijgt, die later sterk genoeg zijn om buiten te zetten.

Je kan voorzaaien voor meerdere redenen:

 • Sommige groenten, zoals knolselderij, heeft 8 maanden nodig om te groeien. In ons kikkerlandje is het een deel van die maanden te koud buiten. Als je dan in januari/ferbruari begint met voorzaaien binnen, kunnen je plantjes half mei buiten de volle grond in.
 • Je kan het ook doen omdat je eerder wil oogsten. Veel planten kan je pas later in het jaar planten. Bijvoorbeeld planten die niet tegen nachtvorst kunnen, kunnen pas na de Ijsheiligen de grond in. Als je dan binnen voorzaait, heb je half mei al een voorsprong met een mooi klein plantje, in plaats van dat je dan nog moet beginnen vanaf het zaaien. Dit geeft je een voorsprong van enkele maanden.

Hoe begin je:

Er zijn drie dingen waar je goed op moet letten als je voorzaait:

 1. Voeding/Bodem
  Een jong plantje heeft niet veel voeding nodig. Vermiculiet is hier de ideale grond voor. Je kunt ook half/half  potgrond en vermiculiet mengen en gebruiken.
 2. Licht
  Zaailingen hebben veel licht nodig. Ideale plek is op de vensterbank, dichtbij het raam. Houd op de vensterbank wel rekening met de verwarming die daar vaak onder zit, het moet niet te droog en warm voor de  jonge plantjes worden.
 3. Temperatuur
  Het moet niet te warm worden voor de plantjes, dan krijg je dunne slappe steeltjes. Rond 15 graden doen ze het het beste, dus een schuurtje of onverwarmde kamer is ideaal om voor te zaaien.

  Dit hele voorzaai proces kan soms best lastig en frustrerend zijn, omdat je altijd een beetje moet uitvinden wat de ideale plek in je huis is om voor te zaaien.

Beste grond voor jonge plantjes half/half potgrond en vermiculiet.

Zaailingen hebben veel licht nodig.

Beste temperatuur is rond de 15 graden.

Voor welke planten geldt het?

Lang niet alle planten hoef je voor te zaaien. De meeste wortelgewassen zoals wortels en radijsjes kan je het beste in de volle grond plaatsen, deze planten vinden het namelijk niet zo fijn om overgepot te worden. Het is ook een persoonlijke voorkeur, stel jezelf de vraag: oogst ik liever vroeg of vind ik het ook geen probleem iets later te oogsten?

Tips:
* Als je een verspreide oogst wil hebben kan je ervoor kiezen een deel van, bijvoorbeeld je broccoli, voor te zaaien, en een deel later in de volle grond. Zo kan je extra lang genieten van verse groenten :* * Gebruik een plantenspuit in plaats van een gieter, zo maak je de kleine plantjes niet meteen kapot met een harde waterstraal.

Voorzaaien

Meer tips over

Aanbevolen producten