Tuinieren maakt gelukkig

Nu de winter echt begonnen is en de warme gezellige feestdagen voorbij zijn, hebben nogal wat mensen last van een winterdipje. Dit komt door de kou, donkerte en het meer binnen zitten. Het is ook gelinkt aan een tekort aan vitamine D, iets wat je lichaam  zelf kan aanmaken door zonlicht. Nu de zon minder schijnt moet je dus extra veel naar buiten om dat tekort aan te vullen. Ook zou beweging goed werken tegen zo een dipje. En wat combineert die 2 nou perfect: Tuinieren! 

Misschien wist je het zelf al uit ervaring, maar ook  wetenschappelijk is bewezen dat tuinieren gelukkig maakt. Vanaf 2000 zijn er onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat tuinieren positief bijdraagt aan je mentale gezondheid. Ook wordt het steeds meer gebruikt als behandeling bij mensen met depressieve klachten en/of angststoornissen.  

Hoe kan dit? 

Simpel gezegd worden bij het tuinieren 2 gelukshormomen aangemaakt: Serotonine en dopamine. Serotonine wordt aangemaakt wanneer je met je handen in de aarde wroet. Dit stofje is goed voor je immuunsysteem en je krijgt er een blij gevoel van. Wanneer je zelf je eigen groenten kan oogsten, wordt dopamine aangemaakt. Oogsten voelt als een beloning, waarmee het beloningshormoon dopamine in je hersenen wordt aangemaakt, hierdoor krijg je een goed gevoel.  

Planten in huis 

Planten in huis als decoratie dragen direct bij aan je tevredenheid met je leefomgeving en indirect aan levensgeluk. Naast dat ze bijdragen aan een leuke sfeer in huis, zuiveren sommige planten ook nog de lucht.  Volgens een onderzoek van NASA kunnen bepaalde soorten planten schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Groen in huis geeft voordeel op voordeel!  

Geluk in de lockdown 

Nu ook tijdens de lockdown hebben wetenschappers van een duitse universiteit personen ondervraagd en mensen die meer in de tuin werkten gaven een hoger cijfer over hun geluk. Gelukkige mensen die geen tuin hadden vonden in deze tijd parken, groene omgeving en natuur heel belangrijk. Het is dus niet alleen het bezigzijn in de tuin, maar ook je omgeven in de groenheid.  

jongen blij bloemenveld

Bronnen: 

Taspo.de Clatworthy, J., Hinds, J., & Camic, P. M. (2013). Gardening as a mental health intervention: A review. Mental Health Review Journallink hier