Tuinieren met kinderen

 ‘Vroeg geleerd, is oud gedaan’ toch? Dat geldt ook voor tuinieren! Nu de meivakantie voor de deur staat, leek het me een goed idee jullie te inspireren hoe kinderen bij het tuinieren betrokken kunnen worden. Toen ik zelf nog kind was, ging ik vele weekenden mee met mijn opa naar zijn moestuin. Daar leerde ik hoe er vruchten uit bloemen ontstaan en hoe een goede verzorging van de grond meer aardbeien oplevert. Die aardbeien kwam ik in de zomer maar wat graag plukken. Mijn opa zei dan altijd: ‘Blijven fluiten’ zodat ik niet de gehele oogst al zou opsnoepen.  

Tuinieren met kinderen is niet alleen heel leuk en gezellig maar ook erg leerzaam voor ze. Ik vind het belangrijk om te weten waar je voedsel vandaan komt en het zelf te groeien, zodat je meer respect krijgt voor alle moeite en tijd die je erin stopt. Dan denk je wel 2 keer na voordat je voedsel weggooit. En misschien leer je zelf ook nog wat door het samen te ontdekken, want er is zoveel te ontdekken! Hoe groeit een plant, welke insecten bestuiven welke plant en hoe komt een bol tot bloei?  

Hoe groeit een plant?
Welke insecten bestuiven welke plant?
Hoe komt een bol tot bloei?

Wedstrijdje langste zonnebloemen groeien

Door kinderen een eigen plantje te geven, krijgen ze verantwoordelijkheid om iets te verzorgen. De beloning na al de goede verzorging, is een prachtige bloem! Een zonnebloem heeft wel de tijd nodig dus geduld wordt ook meteen geleerd. Het competitieve element kan je natuurlijk toevoegen als je zelf wil; voor sommige kinderen werkt dit motiverend, voor andere kinderen weer niet. Een eigen aardbeien of tomaten plant kan natuurlijk ook fantastisch zijn, dan is de beloning ook nog lekker! 

Eigen potjes beschilderen 

Als het niet zo mooi weer is, kan je binnen blijven en een creatief dagje houden. Terracotta potjes zijn heel makkelijk te beschilderen. Wat inspiratie: Gezichtjes op de potten schilderen, zodat de plant die eruit groeit, het haar van het gezichtje lijkt. Gras zaad ziet er heel grappig uit, maar ook kruidenplantjes of waterkers geven een leuk effect. Zaden groeien snel dus daar heb je wat minder geduld voor nodig dan als je een zonnebloem zaait.  
 

Leren hoe een plant groeit 

Om het groeiproces goed te kunnen volgen, kan je wat zaadjes in een glazen potje planten. Zo kan je de groei van wortels helemaal volgen. Zet het potje niet in direct zonlicht, want dan krijg je snel groene algen en zie je al snel niks meer. 
Een andere manier om tuinieren met kinderen, te laten zien hoe een plant groeit, is een klein proefje: Neem twee delen van een plantje dat niet meer verder hoeft te groeien (bijvoorbeeld een sla blad of een witte tulp of bleekselderij stengel) en doe ze in 2 verschillende potjes met water. In één van de 2 potjes voeg je wat inkt toe. Naarmate de plant water opneemt, zie je de plant verkleuren en kan je precies zien hoe de plant het water door haar nerven vervoert.  Experimenteer met verschillende kleuren om te zien hoe de kleuren van planten veranderen.

Eigen stukje tuin 

Net zoals bij het groeien van de zonnebloemen, is eigen verantwoordelijkheid heel erg leuk en draagt bij aan het zelfvertrouwen van een kind. Baken een stukje tuin af, misschien met beschilderde steen, voor je kind of geef het een eigen potje. In dit stukje mag door het kind zelf besloten worden wat er geplant gaat worden. Met wat hulp uiteraard kan daar iets heel moois opbloeien. Als eigen stukje tuin kan je ook een boomspiegel kiezen. Weetjewel, dat stukje grond rond bomen in de straat. Dat fleurt de hele buurt op en is ook nog eens leuk om te doen met een buurmeisje of –  jongen 
 
Veel tuinier plezier! 

Meer lezen over

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest