Lavendel zelf kweken

Tuin met lavendel. De verzorging van lavendel (deel 1) en hoe lavendel zorgt voor jou (deel 2).

Iedereen kent wel dat sterk geurende paarse plantje: lavendel (Lavandula angustifolia). Het staat in je eigen tuin, komt voor in schoonheidsproducten of misschien ken je het wel van de bekende plaatjes van de Franse heuvels gevuld met lavendel. Het is een zeer veelzijdige plant, die ook nog een positieve werking heeft op lichaam en geest. In dit blog vertel ik je hoe je lavendel zaait en verzorgt. Over de speciale werking en vele toepassingen van lavendel vertel ik je in dit blog

Lavendel is een sterke plant die makkelijk gehouden wordt in potten of in de volle grond. Ze trekken veel bijen en andere bestuivers aan, dus een ideale plant voor in je moestuin, maar ook leuk voor in bij je kruidentuintje of zelfs in potjes binnen. Aangezien het een plant is die normaal gesproken vooral rond het Middellandse Zee  gebied voorkomt, houdt de plant wel van warmte en heeft ze weinig water nodig. Er bestaan veel verschillende soorten lavendel, maar over het algemeen geldt voor zaaien het volgende:

Waar en hoe voorzaaien:            

Je kunt het beste de lavendel binnen of ,nog beter, in een kweekkasje voorzaaien. Lavendel heeft namelijk een gemiddelde temperatuur van 20°C nodig. Kies voor een lichte plek en houd de grond goed vochtig. Een ideale grond om lavendel in te zaaien bestaat uit een mix van potgrond, kalk en zand.

Gardelly Pot plant

Wanneer:                                          

Je kan zaaien vanaf half februari tot half mei, hierna duurt het 3-6 weken voordat je zaden ontkiemd zijn.

Uitplanten:                                       

Als je zaailingen (de jonge plantjes) groot genoeg zijn, zo’n 5-10 cm, kan je ze na de Ijsheiligen uitplanten in je tuin. Je kan er voor kiezen dit in potten te doen, of in de volle grond. Zorg ervoor dat de plantjes onderling genoeg ruimte hebben, houd hierbij minstens 25cm afstand. Kies een zonnige plek uit en maak een gat dat ongeveer 1 cm dieper is dan de wortels van je lavendel zaailing. Als je ze geplant hebt moet je ze meteen water geven, daarna alleen bij erge droogte.

lavendel

Geduld

Je zult nog wel even geduld moeten hebben want lavendel bloeit pas het jaar nadat je het gezaaid hebt. Het is echter het wachten waard, want daarna zal je plant elk jaar weer bloeien, met de minimale verzorging. 

Meer lezen over

Aanbevolen producten