Narcissen planten, wanneer, waar en hoe? Dit keer een blog over Narcissen, de bloemen die altijd het zonnetje bij mij in huis brengt. Wat word ik toch altijd vrolijk van deze gele, witte en oranje of zelfs een tintje rode bloemen. Als ik deze plant zie bloeien is voor mijn gevoel de lente écht begonnen. Daarom hierbij een ode aan deze vrolijke bloembollen: de Narcis. Ik leg je in dit blog uit wat de basisverzorging is en hoe deze bloem aan haar naam komt.
De meest bekende narcis is helemaal geel. Maar je hebt ook kleurencombinaties met witte, rode en oranje trompetten. Ook zijn er dubbele narcissen, die hebben een dubbele kroon. Wat is jouw lievelingsnarcis?
Wanneer, waar en hoe plant je de Narcis?
De Narcis is een bloem die bloeit in het voorjaar. Om dit voor elkaar te krijgen moet je de bollen in de maanden september t/m november planten. Een goede plek om de bollen te planten is een zonnige plek waar de afwatering goed is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de narcissen in een pot te planten, hoe je dat doet lees je in dit blog.
Grond losmaken
Voordat je de Narcissen bloembollen plant, is het belangrijk dat je de grond goed los maakt.
Narcissen planten
Daarna plant je de bollen met de punt om hoog in een gat. De diepte van dat gat is afhankelijk van de grootte van de bloembol; houd hiervoor ongeveer twee keer de grootte van de bol aan. Voor kleine bollen geldt dan vaak een diepte van 10 cm en voor grotere bollen 20 cm. Je legt vervolgens de bollen in de gaten, je hoeft ze niet in de grond te duwen
Bedekken en water geven
Je legt vervolgens de bollen in de gaten, je hoeft ze niet in de grond te duwen! Dek de bollen met grond af en geef een beetje water.
Tip: Als je langer van narcissen wil genieten, kan je verschillende soorten met verschillende bloeitijden afwisselen.
Narcissen in bloei en verzorging
De bloeiperiode is afhankelijk van de soort, maar dit is van februari t/m maart. Je kunt de bollen na de bloei in de grond laten om het volgende jaar weer van de bloemen kunt genieten. Ze verwilderen wel een beetje, dus als je de positie precies hetzelfde wil houden kun je ze het beste rooien en opnieuw in het najaar planten. Het rooien doe je wanneer de bladeren en stengels helemaal geel zijn geworden. Die bladeren en stengels knip je af van de bollen en de bollen bewaar je voor de volgende herfst op een donkere en droge plaats.
Water geven van de narcissen doe je alleen wanneer de grond echt droog is. Ik raad je aan met je vinger even 10 cm diep te voelen of daar de grond droog of vochtig is. Zo voorkom je dat je teveel water geeft en de bollen gaan rotten.
Narcissen in de vaas
Net zoals bij alle bloemen in een vaas, moet je de stelen schuin afsnijden. Belangrijk bij de narcis is dat je de eerste paar uur geen andere bloemen in de vaas zet. De narcis scheidt namelijk een stofje uit dat andere bloemen kan beschadigen. Na een dag kan je het water verversen en andere bloemen toevoegen in de vaas.
De mythe van Narcissus
De narcis heeft haar naam te danken aan een Griekse mythe. Het gaat over de jongen Narcissus die niet geïnteresseerd was in liefde en iedereen wreed afwees. Om wraak te nemen op deze gemene afwijzingen werd er gebeden tot de goden. Narcissus kwam aan bij een heldere vijver waar hij zijn eigen weerspiegeling in het water zag. Hij zag deze weerspiegeling als een prachtige geest en werd verliefd op zichzelf. Dag na dag keerde hij terug naar het vijvertje om zichzelf te zien. Waar hij stierf, aan de waterrand, was zijn lijk niet te vinden, enkel een gele bloem met haar knop naar beneden gekeerd, alsof ze naar het water kijkt. Uit dit verhaal komt ook de naam voor narcisten. Zo heb je weer wat te vertellen wanneer je de bloemen op tafel zet ?.
Laat reacties zien