Deze week licht ik een aantal groenten uit wat echte moestuin klassiekers zijn. Bovendien zijn de meesten allemaal goed en makkelijk vanuit zaden te kweken. Ik geef je een aantal tips & tricks waar je per groente op moet letten, dus deze blog is erg geschikt voor de beginnende moestuinliefhebbers. Ook geef ik je voor een aantal groenten inspiratie voor wat je ermee kan doen in de keuken, ik ben namelijk dol op koken met groenten!
Voor de meeste van deze zaden geldt dat je ze vanaf april kan zaaien. Wil je ze daarvoor zaaien, zodat je vroeger kan oogsten? Doe dat dan in de kas of op de vensterbank.

Rode bieten
Bieten kan je prima voorzaaien in potje, per potje van +- 7 cm is één zaadje al genoeg. Maar je kan deze stap ook overslaan en ze direct in de volle grond zetten. Uit een zaadje komen meerdere zaailingen (zo heet een jong plantje met 2 blaadjes). Je kan als deze zaailingen een aantal 3 cm groot zijn, de minst goede weghalen zodat er één overblijft; deze krijgt dan alle ruimte en liefde. Als de zaailing nog een aantal centimeter groter is, kan je deze uitzaaien in de volle grond. Als je de biet groot genoeg vindt kan je ze oogsten!
Inspiratie: Rode bieten zijn natuurlijk een echte eyecatcher met die mooie kleur. Als je ze heel dun snijdt of raspt, kan je er een ontzettend mooi vegetarische carpaccio van maken. Met toppings als walnoten feta/geitenkaas en balsamico siroop maak je zeker indruk op je gasten… of jezelf ? Daarnaast zou je de bieten ook kunnen inmaken. In een andere blog heb ik al uitgelegd hoe dat moet voor komkommers, maar hetzelfde kan je doen voor bieten. Zo’n zuur bietje door een salade is heel lekker!


Broccoli
Broccoli is de uitzondering van dit lijstje wat betreft eenvoudigheid. Deze groente vereist wat meer moeite. De plant is gevoelig voor schimmels en het is dus verstandig het voorzaaien te doen en niet meteen te zaaien in de volle grond. Ook vinden vogels broccoli erg lekker dus is een net geen overbodige luxe. Of schrik de vogels af met oude cd’tjes die je boven de planten hangt.
Inspiratie: Ik kende broccoli eerst vooral gekookt door allerlei gerechten of bij een avg’tje, maar het is licht gewokt ook heel lekker door een noedel gerecht of als extra smaakmaker door een salade.


Chilipeper
Chilipeper is heel geschikt voor in potten en staat ook nog eens leuk op je balkon of tuin! Het is een plant die van warmte houdt dus hou de plant in de koudere maanden nog even binnen. De zaailingen hebben naast vocht, warmte ook vooral veel licht nodig! Zet ze daarom op de meest lichte plek en blijf ze vochtig houden.
Inspiratie: Als je ineens meer chili’s hebt dan je kan eten kan je er verschillende dingen van maken zoals: chiliolie of eigen sambal. Of het aller makkelijkst: ze in de zon leggen zodat ze vanzelf drogen. Dan kan je ze nog heel lang gebruiken.
Wist je trouwens dat de zaadlijsten het meest pittig zijn, niet de zaadjes?


Tomaat
Nog zo een die goed is voor in potten in de tuin of het balkon! Tomaten zijn zelfbestuivers, dus schud de plant af en toe een beetje heen en weer als de plant binnen staat. Net zoals de chilipeper zijn dit planten die het goed doen in de warmere maanden dus houd de zaailingen nog een aantal maanden binnen of in de kas. Als de planten groter zijn plant ze uit op 20 cm afstand van elkaar, of haal de slechte planten eruit.
Inspiratie: Tomaten zijn zo lekker! In een saus, soep of rauw door de salade. Zelf vind ik ze het lekkerst uit de oven, als de schil helemaal verschrompelt is en de tomaten heel zoet zijn geworden.
Je eigen gekweekte tomaten zullen veel meer smaak hebben dan die uit de winkel, dus deze zijn perfect om rauw te verwerken in een salsa voor bij de nacho’s of op een bruschetta.


Gemende sla
Gemengde sla (Lactuca sativa) is erg gemakkelijk te kweken. Als tip: zaai de zaden verspreid over een periode, zodat je over een langere periode kunt oogsten en niet allemaal kroppen in dezelfde week klaar voor de oogst zijn. Het is het lekkerst om de sla meteen na de oogst te eten. Komt dit nou even niet goed uit, zet de sla wortel dan nog even in het water voordat je het gebruikt in bijvoorbeeld een salade. Lees in onze andere blog: hoe bewaar ik sla?
Inspiratie: Gebruik de slabladeren eens in plaats van een wrap, fris en minder koolhydraten. Daarnaast wordt elke hartige boterham of cracker meteen een stuk lekkerder met een aantal blaadjes sla op je smeersel.


Wortel
Wortels kunnen al in maart in de volle grond gezaaid worden. Je moet wel geduldig zijn met wortels want het ontkiemen kan wel 3-4 weken duren. Wortels kunnen last hebben van witte vliegjes. Dit kan je verhelpen door afrikaantjes, een bloemenplant, naast de wortels in de grond te planten.
Inspiratie: Wortels zijn heel veelzijdig, wortels zijn bijvoorbeeld heel lekker in een detox smoothie met gember, en sinaasappel maar ook het loof kan je gebruiken! Het loof hoef je niet weg te gooien, zeker als het van eigen oogst is en je weet dat het dus vrij is van pesticiden. Je kan het verwerken in een pesto of in soep.


Meer lezen over
- Hoe bewaar ik mijn sla en rucola? Lees hier meer
- Tuinieren maakt gelukkig! Echt waar! Lees hier waarom…
- Eigen kruiden kweken? Shop ze hier
Laat reacties zien