Elk jaar opnieuw weer genieten van je bloembollen!

Bloembollen waar je elk jaar opnieuw weer van kunt genieten, klinkt te mooi om waar te zijn? Nee dit kan echt! Er zijn veel soorten die je meerdere jaren kunt laten bloeien. Hiervoor moet je wel een aantal dingen weten, daarom vertel ik je in dit blog alle tips&tricks hoe je je bollen meerdere jaren kunt gebruiken. Zo wordt het wel heel duurzaam en goedkoop om je tuin op te fleuren! Mocht dit je nou toch teveel gedoe lijken, heeft Gardelly gelukkig veel fijne deals voor jou om je tuin heel simpel en snel om te toveren tot een echt bloemenparadijs.  

Bloembollen worden onderverdeeld in 3 groepen: Enkeljarig, meerjarig en verwildering.

Enkeljarig
beeld van druifjes enkel jarige bloeiers

De eerste groep spreekt aardig voor zich; ze komen maar 1 jaar op en bloeien dan het mooist. Als je deze bollen in de grond zou laten zitten zouden ze wellicht nog wel opkomen, maar de bloei is dan duidelijk veel minder. Voorbeelden van enkeljarige bloembollen zijn blauwe druifjes, grootkronige narcissen en tulpen.  

Meerjarig
hyacinten in een groep meerjarige bollen

Meerjarige bloembollen bloeien nadat je ze eenmaal in de grond hebt geplant meerdere jaren. Hiervoor hoef je ze alleen maar in de grond te laten zitten, super makkelijk! Meerjarige bloembollen zijn: Bos- en buishyacinten, Oosterse anemonen en sneeuwroem. Hieronder geef ik je tips voor deze groep bloembollen.  

Verwildering

Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Als je 10 bollen plant, kunnen dat er na een tijd zo 100 zijn. Mocht je dat nou wat teveel vinden, lees je hieronder hoe je deze bollen onder controle houdt.  

Waar moet je op letten: 

  • De gouden regel voor de verzorging van meerjarige en verwilderingsbollen, is dat je het loof, de bladeren en de stengel, van de plant niet afknipt na de bloei. Met dit afstervende loof kan de plant de laatste energie in de bol stoppen. Zo heb je het volgende jaar een sterke grote bol in de grond zitten.  
  • Als je meerjarige bollen in een pot binnen hebt staan, kan je ze ook bewaren. Je kunt de pot dan op een plek in de schaduw zetten. Let er wel op dat er een gat in de pot zit, anders blijft er teveel water in de pot staat en gaan de bollen rotten.  
  • Plant verwilderingsbollen op een plek waar je niet veel aan de tuin doet en waar dus niet veel de grond bewerkt doet. Zo krijgen de bollen de ruimte om zich te vermeerderen.  
  • Wil je de bloembollen het volgende jaar op een andere plek hebben? Dat doe je zo: Laat eerst het loof helemaal afsterven. Vervolgens haal je de bollen uit de grond, maak ze schoon en droog. Bewaar ze op een droge donkere plek, in een doos of kistje met gaten zodat er nog wel lucht bij kan. Kies een plek uit waar geen tocht is. Vervolgens kan je de bollen vroeg in het najaar weer planten op de plek van jouw keuze.  
bollen planten met gardelly

Meer lezen over: