5x Medicinale kruiden vanuit je tuin of balkon

Medicinale kruiden voor je immuunsysteem, hier onze top 5 kruiden ervoor. In de wintermaanden is het goed om een beetje extra aan je gezondheid te denken, helemaal in deze rare tijden. In je tuin of in potten kan je heel wat dingen planten die bijdragen aan onder andere je immuunsysteem. Natuurlijk zijn al je eigen gekweekte groenten goed omdat ze veel vitaminen bevatten, maar sommige kruiden hebben nog extra speciale eigenschappen, dus die licht ik in dit blog uit. Super leuk om een medicinale planten hoekje in je tuin te maken of deze bij elkaar in een pot te zetten! 

Belangrijk om daarbij te zeggen is dat de kruidenleer geen vervanging is van de zorg maar wel kan bijdragen aan een gezonde manier van leven. Bij klachten, raadpleeg een arts.  

1. Basilicum 

Basilicum is een bekende en heerlijk bij Italiaans eten zoals pasta, salade Caprese of pizza. En naast de lekkere smaak, past dit kruid extra goed bij deze keuken omdat het zorgt voor een betere vertering van zware gerechten.
De geur zou rustgevend kunnen werken en versterkt de nachtrust, een potje basilicum op je nachtkastje is dus geen gek idee ?

Tip: Verwerk het ook eens in een gezondere versie van pesto, met doperwten pijnboonpitten (of vervang deze eens door walnoten) een zachte azijn, knoflook en olijfolie. Heerlijk over de pasta of als spread op toast.

2. Sint-Janskruid

Dit is een kruid dat helemaal goed op je gemoedstoestand werkt. Het verbetert de stemming en wordt dus gebruikt als plantaardig antidepressivum. Als je dus last hebt van een klein winter- of coronadipje, zou je dit eventueel aan je dieet kunnen toevoegen. Je kan er thee van trekken, of de bloemetjes verwerken in een olie.  
 
Let op! Gebruik dit niet in combinatie met andere medicijnen. Ondanks dat het een plantaardig medicijn is, kan dit nog steeds wisselwerkingen of bijwerkingen teweeg brengen.  

3. Munt 

Munt kennen we van de menthol in tandpasta en kauwgum, waarmee we een frisse adem krijgen. Ook is de laatste jaren verse muntthee steeds populairder geworden. Dit van oorsprong Marokkaanse drankje wordt daar na de maaltijd gedronken omdat het goed is voor de spijsvertering. Ook werkt het tegen hoofdpijn en misselijkheid.  In de zomer moet je dit plantje ook zeker onthouden, want het wrijven met de blaadjes op muggenbulten kan de jeuk verlichten. Ideale medicinale kruiden om bij de hand te hebben.

4. Kamille 

Waar munt een frisse oppepper geeft, heeft deze plant juist een kalmerende werking. Gedroogde bloemetjes kan je in je thee doen, heerlijk voor het slapengaan.   
Met deze Medicinale kruiden kun je ook je mond spoelen met de thee om kiespijn te verlichten. Kamille kan je ook in olie verwerken, het wordt gebruikt om haar ontstekingsremmende krachten.  

Tip: Heb je slaapproblemen? Maak dan zelf een slaap mixje om thee van te trekken of bij je hoofdkussen te leggen. In een katoenen of linnen zakje kan je verschillende kruiden doen, met je eigen favorieten. Kies uit bijvoorbeeld de bloemen van lavendel en kamille, citroenverbena en valeriaan. 

5. Koriander 

Koriander, sommige haten het, sommige houden ervan. Maar de haters hebben hier misschien ook iets aan! De zaden, die geen zeepsmaak bij mensen oproept, kan werken tegen een slechte adem. Als je bijvoorbeeld veel knoflook hebt gegeten en nog ergens heen moet, kan je op wat korianderzaad kauwen.  
Het blad zelf wordt gebruikt als kruidenmedicijn bij gewrichtspijn en spijsverteringsklachten.   

Kruidenmixen

Meer tips over

Aanbevolen producten