Je eigen kruidentuin!

Kruidentuin, verse kruiden kunnen je gerecht echt zoveel lekkerder maken! Een paar blaadjes basilicum op de pasta, of wat takjes tijm in de soep. Helaas dat de verse kruiden in de supermarkt best duur zijn en ze dan ook nog eens snel slap zijn. Je kan ze veel beter zelf je kruiden kweken wat mij betreft. Dat is goedkoper, lekkerder, verser en ook nog eens super leuk en makkelijk om te doen. Als je de basilicum van zaadje tot blaadjes zelf hebt op gekweekt en in je pesto belandt smaakt die nóg beter. Vandaag licht ik de kruiden uit. 

Kruidentuin op je balkon

Je eigen kruidentuin is zo makkelijk. De kruiden zijn zo leuk om zelf te kweken omdat het eigenlijk overal wel kan, of je nou groot of klein woont, met of zonder tuin, balkon of niet. Je kan de zaden namelijk binnen en buiten zaaien, in de volle grond of in potjes. Het meest gebruikelijke is de zaadjes in potjes op te kweken en als ze dan eenmaal 2 blaadjes hebben, ze uitplanten in grotere potten of in de volle grond. Daarmee zorg je ervoor dat elk plantje genoeg ruimte heeft. Zet de potjes neer op een redelijk warme plek met veel licht en houd de zaadjes vochtig.  
 
Heb je de jonge plantjes uitgedund, dan is het een kwestie van geduldig zijn en regelmatig water geven. De plantjes mogen niet droog komen te staan, maar ze moeten natuurlijk ook niet verdrinken. Om te controleren of je de juiste hoeveelheid water geeft, kan je met je vinger wat dieper in de aarde voelen. Als het daar vochtig is, moet je even wachten met water geven. Uiteindelijk vind je er wel een ritme in wat voor jou en de plantjes werkt.  
 
Als het tijd is om te oogsten van je kruidentuin, kan je ze het beste afknippen op het laatste moment, zo zijn ze lekker vers. Pluk de grootste blaadjes eerst of knip een aantal takjes af. Knip nooit meer dan 1/3 van je kruidenplantjes af, dan kan het plantje daarna goed herstellen. Heb je teveel kruiden? Dan kan je ze drogen of invriezen (in olijfolie in ijsblokjes bakjes eventueel). 

Inspiratie voor kruidenrecepten: 

Basilicum in een doperwtenpesto, Peterselie in een labneh salade, Citroenmelisse door de thee, Dille in een lekkere yoghurt dressing/dip en tijm is heerlijk op tomaten en andere groenten uit de oven.  

basilicm kruiden
Basilicum
dille kruid
Dille
wintertijm kruiden
Winter tijm
koriander kruiden
Koriander
citroenmelisse kruid
Citroenmelisse kruid
peterselie kruiden
Peterselie
kruidentuin

Meer lezen over

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest

Aanbevolen producten