Mijn eigen kruiden oogsten!

Kruiden oogsten   

Heerlijk! Dit is het moment waar je op hebt gewacht! Je eigen kruiden oogsten, vers te gebruiken en/of gedroogd. Wanneer kan je dan eigenlijk gaan oogsten? Hoe groot is de plant klaar voor de oogst? En hoeveel takjes mag ik eraf knippen? Natuurlijk alles voor de beste smaak van je gerechten, en lange leven van je kruiden plantje. Lees gauw verder

Trio kruiden tijm

Kruiden zaaien, verspenen en dan oogsten.

Nadat je je zaadjes wekenlang water en liefde hebt gegeven, tussendoor wellicht nog verspeend (lees hier over verspenen), én de juiste hoeveelheid zonlicht, kan je je kruiden gaan oogsten. Vaak zie je al bij de eerste blaadjes de herkenbare blaadjes van het kruid dat je gezaaid hebt. Ik vind het dan altijd heel moeilijk om nog even geduld te hebben, en niet meteen die eerste blaadjes peterselie over mijn Pink pizza te strooien. (Leer hier meer over de recept: Pink Pizza!) Maar geduld is een schone zaak en wordt dan ook beloond met nog veel meer en smaakvollere blaadjes kruiden.   

Wanneer heb je dan wel voldoende geduld gehad? Dat is op het moment dat je de eerste knoppen ziet bij je planten. Hierna gaan ze bloemen vormen en wordt de smaak van de kruiden minder lekker. Tussendoor kan je deze bloemen eruit knippen om de oogsttijd te verlengen.

Let op! De bloementjes van de kruiden zijn NIET eetbaar.

basilicm kruiden
Basilicum
dille kruid
Dille
wintertijm kruiden
Winter tijm
koriander kruiden
Koriander

citroenmelisse kruid
Citroenmelisse Kruid
peterselie kruiden
Peterselie

Nog 2 extra tips voor bij het oogsten van je kruiden  

  • Voor de plant is het beste als je de kruiden s ’ochtends oogst. Zet je steeltjes in het water tot je ze diezelfde avond gebruikt om te voorkomen dat de kruiden slap worden.   
  • Oogst niet teveel in één keer, zodat je langer van de plant kunt genieten. Houd als richtlijn niet meer dan één kwart van de plant in minder dan 2 weken. Zo kan de plant herstellen en opnieuw groeien.   
trio kruiden
4

Na een tijd zul je soms zien dat je plant achteruit gaat. Dit kan komen omdat je te veel geoogst hebt, of omdat de weersomstandigheden verslechteren. Dan is het tijd om te stoppen op je hoogtepunt en de gehele plant te oogsten. Hoe je deze kruiden dan het beste en langst kunt bewaren, leggen we je uit in ons volgende blog!  

Biet uit de grond trekken

Meer tips over

Aanbevolen producten