Mijn eigen kruiden oogsten!

Kruiden oogsten   

Wanneer het je eindelijk gelukt is een mooi potje vol verse kruiden te kweken, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Dat gaat het beste door de kruiden direct van de plant te knippen en over je heerlijke bord pasta of over de salade te garneren. In dit blog leggen we je uit wanneer en hoe je je kruiden kan oogsten.   
  
Nadat je je zaadjes wekenlang water en liefde hebt gegeven, tussendoor wellicht nog verspeend, én de juiste hoeveelheid zonlicht, kan je je kruiden gaan oogsten. Vaak zie je al bij de eerste blaadjes de herkenbare blaadjes van het kruid dat je gezaaid hebt. Ik vind het dan altijd heel moeilijk om nog even geduld te hebben, en niet meteen die eerste blaadjes basilicum over mijn pizza caprese te strooien. Maar geduld is een schone zaak en wordt dan ook beloond met nog veel meer en smaakvollere blaadjes kruiden.   
Wanneer heb je dan wel voldoende geduld gehad? Dat is op het moment dat je de eerste knoppen ziet bij je planten. Hierna gaan ze bloemen vormen en wordt de smaak van de kruiden minder lekker. Tussendoor kan je deze bloemen eruit knippen om de oogsttijd te verlengen. Deze bloemen zijn NIET eetbaar. 

Nog 2 extra tips voor bij het oogsten van je kruiden  

  • Voor de plant is het beste als je de kruiden s ’ochtends oogst. Zet je steeltjes in het water tot je ze diezelfde avond gebruikt om te voorkomen dat de kruiden slap worden.   
  • Oogst niet teveel in één keer, zodat je langer van de plant kunt genieten. Houd als richtlijn niet meer dan één kwart van de plant in minder dan 2 weken. Zo kan de plant herstellen en opnieuw groeien.   

Na een tijd zul je soms zien dat je plant achteruit gaat. Dit kan komen omdat je te veel geoogst hebt, of omdat de weersomstandigheden verslechteren. Dan is het tijd om te stoppen op je hoogtepunt en de gehele plant te oogsten. Hoe je deze kruiden dan het beste en langst kunt bewaren, leggen we je uit in ons volgende blog!  

Biet uit de grond trekken

Meer tips over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen producten