Begin herfst zijn al je kruiden vaak aan het aftakelen. Dit is dus een goed moment om de gehele plant te oogsten en deze te bewaren zodat je ook in de winter van je eigen gekweekte kruiden kunt genieten. Er zijn verschillende manieren om je kruiden te bewaren, in dit blog leggen we je uit hoe je dat doet en leggen we uit wat de beste methode voor jou is.
Ten eerste is er een verschil tussen het bewaren van harde, houtachtige kruiden zoals rozemarijn en tijm, en zachte kruiden zoals basilicum en koriander. Die eerste groep zijn de meerjarige planten en moet je dus ook niet teveel in een keer van knippen, een derde maximaal. De tweede groep is echter eenjarig en kan je het beste in zijn geheel oogsten voor het kouder wordt.

Bij het bewaren van je kruiden maak je onderscheid tussen deze 2 groepen, maar moet je ook vooruitdenken waar jij meestal je kruiden voor gebruikt. Als jij bijvoorbeeld je peterselie en selderij vooral in je soepen gebruikt, zal je het op een andere manier kunnen bewaren dan als jij het gebruikt als smaakmaker op gegrilde groenten en/of vlees.
“Maak je kruiden altijd eerst schoon”
Voordat je begint met één van onderstaande methodes, is het verstandig eerst je kruiden schoon te maken. Ik vind het makkelijkst dit te doen in een vergiet; even wat water erover en droog deppen.
De drie methodes om kruiden te bewaren
Vervolgens kan je de kruiden gaan bewerken voor een langere bewaartijd. Ik leg je hier 3 verschillende methodes uit: Drogen, invriezen en in olie

Kruiden drogen
De houtachtige kruiden zijn geschikt voor drogen. Hierbij moet je denken aan tijm, munt, rozemarijn en oregano. Je kunt kruiden drogen in de oven, in de lucht of in de magnetron.
In de lucht is het makkelijkst en duurzaamst, je hebt immers geen extra energie nodig. Belangrijk is dat je een droge plek hebt, zodat de kruiden niet gaan rotten. Hang kleine bosjes kruiden op totdat de blaadjes crispy zijn, dit duurt ongeveer 2-4 weken. Vervolgens de blaadjes eraf halen en in een afgesloten potje bewaren.
In de magnetron gaat het drogen veel sneller, als je de kruiden op keukenpapier legt voor 5 minuten op de hoogste stand, ben je al klaar! Veel handiger als je haast hebt, maar dan mis je wel die gezellige bosjes kruiden die overal hangen ?
In de oven kan je op de laagste stand (+-80 graden) op een bakplaat de kruiden drogen. Dit duurt ongeveer een uur. Je kan dan wel veel tegelijk drogen, het heeft niet mijn voorkeur want het kost ontzettend veel energie.
Tip: Mix ook eens je eigen kruiden: Provençaalse of Italiaanse mix, jammie!

Kruiden invriezen
Zachte kruiden zoals Koriander, Basilicum en Peterselie zijn niet geschikt voor het drogen, maar wel voor invriezen. Het handigst is om dit in ziplocks te doen zodat je elke keer de hoeveelheid kunt pakken die je nodig hebt. Vergeet niet de datum en naam van het kruid erop te zetten. Eenmaal ingevroren is het namelijk lastig de blaadjes te herkennen.
Wat ook een leuke manier is, is om de kruiden in olie in te vriezen. Doe in een ijsblokjes bakje olijfolie en voeg hieraan de kruiden toe die jij wil. Dit kunnen ook de houtachtige kruiden zijn. Vervolgens kun je als je aan je pastasaus begint, zo een ijsblokje kruidenolie gebruiken, om meteen je saus een smaakboost te geven!

In olie
Wat ik zelf heel lekker vind is je eigen kruidenolie maken. Zorg dat je kruiden en je fles goed schoon zijn en voeg aan de olijfolie dan de (houtachtige!) kruiden toe die jij lekker vindt. Bijvoorbeeld een mix van rozemarijn en oregano. Deze olie kun je vervolgens in allerlei gerechten toe passen, of lekker om je brood in te dippen als voorafje. Een rode chilipeper erbij is ook heerlijk en een perfecte smaakmaker.
Welke kruidenmixen vind jij het lekkerst en hoe bewaar jij die het liefst? Laat het ons weten!

Meer lezen over
- Zelf je eigen willen kweken? Shop ze hier
- Op onze YouTube channel diverse tutorials, hoe je van start gaat. Kijk snel
Laat reacties zien