Je eigen krokus tuintje, jaarrond

Krokus tuintje

Kusjes van de lente worden het wel eens genoemd; krokussen. Ik zou zeggen: Niet alleen van de lente, maar ook de herfst en winter! Je hebt namelijk verschillende soorten waarmee je bijna een heel jaar kan vullen met bloeiende krokussen. Een heel leuk vrolijk bloemetje die je ook vaak in parken en bossen terugziet, krokus tuintje. Hoe dat komt, lees je in dit blog. Ook vind je in dit planten geslacht blog weer de algemene verzorging en wat leuke weetjes terug.  

Soorten 
Krokussen zijn winterharde bloembollen die komen uit gebieden rond de Middellandse zee en een deel uit Centraal-Azië. Ze groeien daar voornamelijk in de bergen.  In het wild zijn er zo een 90 soorten, daarnaast worden 30 soorten geteeld. Al sinds 1550 wordt dat in ook in Nederland gedaan. Een derde van alle krokussoorten bloeit in de herfst, maar je hebt ook soorten die in de winter en lente bloeien. Door verschillende soorten krokussen te planten, kan je bijna het hele jaar van bloeiende krokussen genieten, woehoe! 

Krokussen zie je terug in kleuren als wit, geel en paars, sommige zijn gestreept. Binnen de soorten zijn er 2 groepen te onderscheiden: Botanische krokussen en grootbloemige tuinkrokussen. Die eerste groep hebben wat kleinere een teerdere bloemen en ze bloeien al vroeg in februari, vandaar dat de krokus wel eens de lentekus wordt genoemd. Één soort krokus is wel heel bekend, dat is de Crocus sativus. Van de stempels (=het bovenste deel van de stijlen, het vrouwelijke deel van de bloem) van deze bloem wordt namelijk saffraan gewonnen. Crocus is Arabisch en Grieks voor saffraan. Het grootste deel van saffraan wordt in Iran geproduceerd, namelijk 90%.  

Verzorging 
De ideale plek voor een krokus tuintje is in de zon of halfschaduw, waar de grond vochtig en waterdoorlatend is. Als je je krokussen in een pot zet, zorg er dan voor dat het water uit de pot kan weglopen. Onder andere bedekking doen ze het ook prima, als ze maar op het moment van bloeien voldoende zonlicht krijgen.  Alleen na lange droogte moet je de krokus water geven, verder vraagt de krokus niet veel van je.

Icon half zon en half schaduw
De periode van planten is afhankelijk van de soort. Voor alle soorten geldt wel: Vóór de eerste vorst.
Icon afstand planten van bollen
Tussen de bollen moet je een afstand van 5 cm houden
Icon diepte planten van bollen
Je plant de bollen ongeveer 10 cm diepte met de puntige kant van de bol naar boven.
Veld met gele krokussen

Vermeerdering 
De krokus kan je heel gemakkelijk vermeerderen en meerdere jaren in je tuin houden, het is een zogeheten verwilderingsbol. Als de krokus gebloeid heeft, moet je de bol in de grond laten en het blad langzaam laten afsterven. Daarna gaat de krokus zelf kleinere knolletjes aan de bovenkant van de bol vormen. Die kan je eraf scheuren en zelf weer planten in het najaar. Dit doe je door om de paar jaar. Meer handige tips en info over het bewaren en vermeerderen van meerjarige en verwilderings bollen lees je in mijn volgende blog.  

Weetjes: 
  • Mussen en merels hebben een voorliefde voor de gele krokus. Pas op dat ze je bloemetjes niet oppikken dus.  
  • De krokus staat symbool voor de lente, een nieuw begin, en blijdschap, een bloembol met een mooie betekenis dus om cadeau te geven! Misschien wel met een kro-kusje erbij ?.
  • Shop hier je brievenbus krokus tuintje.

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest

Aanbevolen producten