Hyacinten voor binnen en buiten

Ik ken de hyacint vooral van vroeger toen de bol in zo een speciaal glazen vaasje stond, waarbij je alle wortels kon zien groeien. Fantastische plant vind ik het, zo met die vele bloemetjes. Ook kleuren de ze velden in het bollengebied altijd in mijn lievelingskleur: paars. Naast het glaasje zijn hyacinten ook heel erg leuk in potten of in je tuin. Voor mij zijn hyacinten ook echt het teken dat de lente is begonnen, dit komt waarschijnlijk doordat het een van de vroegst bloeiende geurplanten zijn.  In dit blog leg ik je wat meer uit over de algemene verzorging van dit bloemengeslacht en zal ik je wat meer vertellen over de oorsprong van de hyacint.   

Oorsprong en soorten 

Hyacinten zijn afkomstig uit een gebied van Midden – Turkije tot Libanon. Vanuit daar kwam de teelt in Frankrijk terecht. Nu is Nederland de belangrijkste hyacintenkweker. Inmiddels zijn er meer dan 2000 soorten ontwikkeld. Je kan de hyacint nu krijgen in elke kleur die je wil: Blauw, oranje, roze, geel, wit, paars en rood. Niet alleen zijn er verschillende kleuren hyacinten ontwikkeld; ook hebben ze de bollen zo kunnen kweken dat er veel meer bloemetjes per bol opkomen. Waar dat er in het wild zo een 40 zijn, hebben gekweekte bollen er soms wel 100.  Ze hebben de bollen veredeld tot bloemstelen die 30 cm hoog zijn en ook juist mini bolletjes voor in de pot. Door de bollen te veredelen hebben ze vele soorten ontwikkeld die naast dat ze in uiterlijk verschillen, ook sterker en gezonder zijn.  

Een leuk weetje is dat hyacinten uit dezelfde familie komen als asperges. Al zijn gekweekte hyacintenbollen en bloemen niet eetbaar!  De wilde hyacint bol is wel eetbaar, die schijnt een beetje zoet en nootachtig te smaken. Pas toch maar op met proberen, je moet zeker weten dat je de goede bol hebt.   

Wil jij verschillende kleuren hyacinten in je tuin en/of balkon? Shop ze hier

Verzorging van hyacinten 

Je kunt hyacinten in potten zetten, op water of in de volle grond. Hyacinten bloeien vroeg, buiten van maart tot mei, binnen soms zelfs nog vroeger. Ze bloeien ook lang, tot wel 3 weken. De verzorging van hyacinten is super simpel! Het enige wat je moet doen is af en toe water geven, de hoeveelheid is afhankelijk van de plek en temperatuur. Voeding heeft de hyacint niet nodig.  

Omdat het binnen warmer is, moet je waarschijnlijk meer water geven. Voel altijd in de bodem, de potkluit moet niet uitdrogen maar de bollen moeten ook zeker niet in het nat staan. Dit voorkom je door een goede afwatering in je pot te hebben, zie ook mijn blog over de algemene verzorging van bollen. De ideale temperatuur voor hyacinten is 10-18 graden. In de meeste huiskamers is het vaak wat warmer, dat is geen probleem, alleen zullen je bloemen iets sneller uitbloeien. Buiten hoef je alleen water bij te geven bij erge droogte. Let er buiten ook op dat (regen)water goed kan weglopen.  
 
Als bloemstelen te lang of zwaar worden, moet je ze ondersteunen door een stokje ernaast te zetten en eventueel met een touwtje de steel te spannen.  
Nog een laatste tip is dat je de bolkluit niet moet verwijderen. Deze bolkluit helpt de plant namelijk bij de wateropname waardoor je een sterkere en kleurrijke bloei krijgt.  

 Ik hoop dat met deze tips je hyacinten prachtig gaan bloeien, wij zien jouw resultaten graag terug op social media! 

Meer lezen over:

Wil jij ze ook al?

Aanbevolen producten