Je eigen compost maken

Je eigen compost maken ook wel biologische mest

Je planten hebben 4 dingen van je nodig: Water, licht, voeding en natuurlijk heel veel liefde. De voeding wordt nog wel eens vergeten, maar is wel heel belangrijk. Er zijn ontzettend veel soorten mest voor je planten in de winkels te vinden. Het grootste onderscheid dat je hierin kan maken is kunst en biologische mest. Wij van Gardelly kiezen voor biologische mest, je leest hieronder in het kort waarom. Biologische mest is op onze website te verkrijgen, maar je kunt ook zelf compost voor je planten ‘maken’. Dat is leuk, leerzaam en duurzaam! In dit blog vertel ik je wat er bij zo’n composthoop komt kijken.  

Biologisch mest versus chemisch mest

Wij van Gardelly zijn fan van biologische mest, omdat: 

  • Langdurig zorgen voor je bodemleven, in plaats van kort en veel bijmesten zoals nodig is bij kunstmest. 
  • Duurzaam: Je maakt de kringloop van gft afval naar je nieuwe groenten compleet. 
  • Doordat de bodembeestjes de biologische mest zelf afbreken, in plaats dat je kunstmatige chemicaliën de grond in giet, kunnen de plantenwortels niet verbranden (wij vinden scherpe chemicaliën op onze huid ook niet leuk..) 
  • Biologische mest zorgt voor een luchtige gezonde bodem. 
  • Geen uitspoeling van meststoffen.  
  • Wil je nog meer voordelen weten van biologische mest? Laat het ons weten, dan kan ik je nog veel meer uitleggen over het bodemleven in je tuin in een nieuwe blog! 

Let op!: Het effect van biologische mest is soms wat minder snel zichtbaar, omdat het bodemleven het eerst nog moet afbreken voordat planten het kunnen opnemen. Heb echter geduld, want op de lange termijn is dit gezonder voor de bodem van je tuin! 

Zelf een composthoop maken!

Afhankelijk van je tuingrootte kies je een type compostbak of hoop. Heb je een balkon, kies dan voor een kleine gesloten bak, hiervan zijn er voldoende op internet te vinden. Dit kan ook een wormenhotel of  een Bokashi bak zijn. Dit laatste is een Japanse fermentatie methode. Heb je een grotere tuin, kan je een grotere compostbak uitkiezen of zelf er een maken. Bij genoeg ruimte werkt een composthoop het beste. Als je er een maakt die contact maakt met je bodem, zorg er dan voor dat je minimaal 5 meter van open water zit, zodat je het oppervlakte water niet vervuilt met meststoffen.  

Belangrijk bij alle dat je genoeg doorluchting en vochtigheid in je composthoop of bak hebt. Als je geen doorluchting hebt, krijg je een rottingsproces zonder zuurstof, anaeroob heet dit. Dit is slecht voor het milieu want hierbij ontstaan broeikasgassen als lachgas en methaan.  
Tussendoor moet je om die doorluchting te stimuleren met een stok door de compost porren om de lagen te mixen en lucht in de compost te creëren. 
Ook is de vochtigheid belangrijk om in de gaten te houden. Je groene afval wordt compost doordat er allerlei processen door micro organismen plaats vinden. Deze organismen doen het het beste bij niet te natte maar ook geen droge omstandigheden. Een plek half beschut tegen zon en regen is ideaal. 

Wat kan in je compost hoop?

Als je eenmaal aan het tuinieren bent, heb je vaak groenafval. In plaats van dit in de groene bak te gooien, kan je dit gebruiken voor je composthoop. Ook het meeste gft afval kan in je composthoop of bak. Zorg ervoor dat je gevarieerd afval in de composthoop gooit, dat voorkomt nare geuren. Dat betekent dat je groen afval zoals gras en gft afval mixt met ‘bruin’ afval zoals stro of houtsnippers. Verbrand hout moet je niet in je compost doen. 
Als je kiest voor een wormenhotel moet je iets beter opletten, want de wormen zijn iets kieskeuriger in wat zij willen eten.  
Doe geen brood, gekookt eten papier en thee en of-koffiezakjes in je compost hoop. Los koffiedik kan wel, maar niet teveel. Koffiedik is namelijk vrij zuur, dus niet alle planten vinden dat fijn. Je kan koffiedik beter direct bij zuurminnende planten voegen zoals wortels, heide en Rhodondendron.  

Wanneer mesten?

Dit verschilt uiteraard per plant maar over het algemeen geldt dat je vooral mest in de lente en zomer. In de herfst kan je bepaalde planten ook nog bemesten, zoals bomen en hagen. In de winter hoef je geen planten te bemesten.

Meer tips over

Aanbevolen producten