Eetbare bloemen

Bloemen in gerechten zijn zo vrolijk! Het kan een salade of als garnering echt opfleuren. Natuurlijk kan je niet met elke bloem je gerecht op pimpen, want veel bloemen zijn giftig. Om je hiervoor te behoeden licht ik een aantal bloemen uit die je zonder zorgen op je vork kan prikken.  

Viooltjes

Viooltjes zijn heel vrolijk en hebben een milde smaak. Ideaal om je dessert mee op te pimpen. Als garnering op een soepje ziet het er ook heel vrolijk uit. Let op, want viooltjes uit een tuincentrum kunnen bespoten zijn. Beter plant je ze dus zelf ?! Dit doe je in juni/augustus voor het volgende jaar. In de winter moet je de plantjes dan een warmere plek geven. 

Bloemen van kruiden 

Als je zelf kruiden hebt geplant en deze groeien door, hoef je daar niet  altijd omheen te knippen. Zo kan je de bloemen van onder andere munt, bieslook, koriander en bieslook prima eten. Ze smaken een beetje hetzelfde als het kruid zelf, alleen dan wat minder sterk.  

Oost-indische kers 

Deze springen er met de rode, oranje en gele kleuren echt helemaal uit! Je kan de bloemen en jonge blaadjes eten en smaken een beetje scherp, te vergelijken met radijsjes.  

Korenbloemen

Korenbloem zijn de prachtige blauwe bloemen, perfect voor je eigen pluktuin, maar ook als garnering! In je salade, in je drankje of invriezen. Daarnaast zijn ze in meerder kleuren te vinden, rose, paars en wit.

Goudsbloemen

Van deze goudgele bloemen worden de bloemblaadjes gebruikt door salades of door de rijst. Ze geven een heel gele kleur af als je ze ergens aan toevoegt, net zoals kurkuma of saffraan kan doen. Echter heeft goudsbloem geen sterke smaak, dus zijn ze ideaal als je alleen de kleur eruit wil laten springen.  
Bovendien schreef ik al eerder over goudsbloemen, omdat dit heel goede natuurlijke bestrijders zijn. Plant ze naast tomaten of aardappels en ja zal af zijn van draadwormen die je oogst verpesten. 

Komkommerkruid 

Deze paarse bloemetjes zijn lekker fris, net zoals komkommer! Lekker door een salade. Er zitten wel haartjes aan de bloemen, dus niet iedereen is liefhebber.  

Bloemen van de courgette 

De grote gele bloemen van een courgette kan je eten. Ze worden niet gebruikt als garnering maar echt als hoofdrolspeler in een gerecht, je kan ze bijvoorbeeld frituren. Echter moet je je wel afvragen of je een courgette wil opofferen voor slechts een bloem.  
 
 
Nog een laatste advies:  Let altijd op als je bloemen wil eten. De bloemen uit dit lijstje kan je gerust eten, maar andere bloemen niet altijd. Doe dus altijd voldoende onderzoek en bij twijfel nooit doen.  

korenbloem
korenbloem

Meer lezen over