Wanneer bloembollen planten?

Dit is hoe jij het beste jouw voorjaarsbloeiers (najaarsbollen) kan planten!

Wanneer bloembollen planten? Heb jij ook alweer zo’n zin in de lente en wil jij ook dat de lentegevoel in jouw tuin, zodra het voorjaar weer begint? Plant dan in de maanden september – december je najaarsbollen. We noemen het najaarsbollen, omdat je deze in het najaar plant. Ze komen op in het voorjaar, hierdoor worden ze ook wel eens voorjaarsbloeiers genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld: tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, sneeuwklokjes etc.. (De voorjaarsbollen noemen we zomerbloeiers, omdat deze bloemen in de zomer opkomen, meer hierover lees je in ons voorjaarsbollen planten blog).

Jij wil ze ook in je tuin toch? Gardelly heeft bloembollen in diverse mixen en kleuren. Kijk gauw in onze shop

Wanneer bloembollen planten?

Het tuinseizoen lijkt voorbij, maar niets is minder waar. Er is een belangrijke reden om toch nog even lekker in de tuin te genieten: bloembollen planten. Deze tuinjuweeltjes worden in het najaar geplant, zodat ze de hele winter de tijd hebben om zich klaar te maken voor de bloei. In deze periode maken ze sterke wortels aan, zodat ze mooie bloemen kunnen maken in het voorjaar. Deze bloembollen zijn beschikbaar om aan bij ons vanaf september t/m december. De voorjaarsbloeiers moeten het liefst voor de eerste vorst de grond in (meestal kan je ze tot eind december planten, dit staat vaak op de bijgeleverde informatie bij de bol).

Tip: Plant voor de eerste vorst in de grond.

Waar plant je de bloembollen?

Dit kan je goed naar je eigen hand zetten, want je kunt bloembollen nou eenmaal planten waar je wilt (in aarde natuurlijk wel ?). Je kan ze in je tuin in groepen bij elkaar doen, verspreid over je gazon, in een bloembak hangend aan het balkon of mooi in potten op je terras enz…

Hoe plant je de bloembollen?

Nu de vraag: “Oké, maar hoe gaat de bloembol dan de grond in?”…dat is heel simpel:

  1. Maak de aarde goed los en voeg plantenvoeding toe voor langere resultaat (Suggestie: Gardelly’s Universele 100% Natuurlijke plantenvoeding)
  2. Maak een gat in de grond (de diepte van het gat kan per bloembol verschillen, dit staat aangegeven op de instructiekaart), doe de bloembol erin met de puntige kant naar boven. Voor hele kleine bloembolletjes maak je een gleuf, bijvoorbeeld bij krokussen.
  3. Maak het gat/gleuf weer dicht.
  4. Geef de bollen water, zodat ze lekker kunnen gaan groeien.

Kan je bloembollen in potten planten?

Ja, zekers! Lees meer in onze andere blog over “bloembollen planten in potten“. Extra leuk om te lezen is hoe je in lagen bloembollen kan planten in potten. Dit noemen we Lasagne beplanting.

Hier vind je een overzicht per bloembol soort

Klik op de soort en ga direct naar de shop >

TypePlant tijdBloei duur
Krokus September – DecemberFebruari – Maart
Hyacinth September – DecemberMaart – April
Tulp (vroeg)September – DecemberMaart – April
Tulp (Laat)September – DecemberApril – Mei
Narcis September – DecemberMaart – Mei
SneeuwklokjeSeptember – NovemberFebruari – Maart
Allium September – DecemberMei – Juni
Muscari (blauwe druifjes)September – DecemberMaart – April (sommige ook in Mei)
AnemoneSeptember – DecemberMaart – April (sommige ook in Mei)
IrisSeptember – DecemberFebruari – Maart

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest

Aanbevolen producten