Bloembollen in pot

Bloembollen in pot in plaats van in de tuin. Iedereen kent wel die mooie plaatjes van de Keukenhof en de bollenstreek waar weilanden vol met tulpen, hyacinten en narcissen staan. Heerlijk om doorheen te fietsen, toch? Hoe heerlijk om die geuren en kleuren ook dichter bij huis te halen? En daar heb je helemaal geen grote tuin voor nodig! Bollen kun je namelijk ook heel goed in een pot plaatsen voor op je balkon of dakterras. Of natuurlijk wel in je tuin, bollen in potten staan namelijk ook gewoon ontzettend leuk! In dit blog vertel ik je waar je op moet letten als je bollen in potten plant.

Bij elk potje past een bloembol

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een pot koopt voor je bollen. Ten eerste moet er in de onderkant van de pot een gat zitten. Dit zorgt voor afwatering, zodat teveel water eruit kan lopen. Dat is heel belangrijk, want met een simpele regenbui loopt je pot al snel vol waardoor je bollen zonder drainage gat in de pot zullen rotten. Daarnaast moet je een pot kiezen die hoog genoeg is.

Als maatstaf kan je hiervoor de volgende regel gebruiken: De pot moet minimaal 3 keer de hoogte van de bloembol hebben.

“Bloembol heeft minimaal 3 keer de hoogte nodig in een pot.”

Welke bloembollen?

Deze vraag is heel makkelijk: Alle bloembollen zijn geschikt om in potten te planten. Let daarbij wel op de grootte van de pot. Als je een bol kiest met hoge bloemen, is het verstandig een wat diepere pot te kiezen zodat de bol voldoende houvast heeft en niet om valt.

Stappenplan:

Wanneer je je pot en bloembollen hebt gekozen heb je enkel nog potgrond en een vorm van drainage materiaal nodig. Voor potgrond kan je gewoon universele gebruiken, eventueel gemengd met wat zand. Drainage materiaal gebruik je onderin de pot zodat water goed kan weglopen om te voorkomen dat je bollen gaan rotten. Dit kunnen hydrokorrels, grind of potscherven zijn.

1. Stop eerst zo’n 3 cm drainage materiaal in de pot. Vul daarna de pot aan met potgrond. Per bloembol zie je op de verpakking staan welke diepte je de bollen moet planten.

2. Plant de bollen in de potgrond. Je kunt in een pot de bollen dicht op elkaar zetten. Doe er lekker veel in voor een kleurrijk resultaat.

3. Bedek de bollen met een laag potgrond en druk ze stevig aan. De potten kan je nu een mooi plekje buiten geven. Geef water.

4. Geniet van het resultaat. Voor algemene verzorgingstips van bollen, kan je dit blog lezen.

bollen in potten
Meer lezen over:

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest

Aanbevolen producten