Bloembollen bewaren

Als je bollen hebt besteld wil je die natuurlijk zo snel mogelijk planten. Maar dat komt niet altijd even handig uit en het is wel zo fijn als je ruim de tijd hebt voor je ‘zen tuinier momentje’. Dan is het handig als je weet hoe je bollen het beste kunt bewaren. Wij van Gardelly laten je dat natuurlijk niet zelf uitzoeken; nee dat leg ik je helemaal uit in dit blog!

Voor najaarsbollen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je ze bewaart. Bloembollen zijn namelijk gevoelig voor bepaalde ziektes. Door ze op de juiste manier te bewaren maak je ze minder kwetsbaar voor de slechte bacteriën en schimmels. Ik heb het hier specifiek over bollen die je hebt gekocht. Hoe je meerjarige bollen uit je eigen tuin bewaart voor het jaar daarop leg ik uit in een ander blog.

Belangrijkste regels voor het bewaren zijn:

  • Koel
  • Droog
  • Donker
  • Geen tocht!
Eerste laag (hyacint) bollen
Laagje kranten en volgende laag (tulp & narcis) bollen

Je kunt ze dus het beste in een kartonnen doos, eierdoos of een houten kistje bewaren, waarbij je de bollen in lagen legt die worden gescheiden door een laag kranten. Bewaar deze doos of het dichte kistje op een droge en koele plaats. Dit kan je kelder zijn of een kast. Bijna alle bollen kan je goed bewaren op een kamertemperatuur, dat is zo’n 18-21 graden Celcius. Uitzonderingen zijn Tulpen en Hyacinten; die hebben een warmere temperatuur van 20-25 graden nodig.

bollen in potten

Meer lezen over

Aanbevolen producten