Hoe verzorg je de tulp?

De Tulp,misschien wel de bekendste bloembol van allemaal. Het icoon van Nederland. In dit blog vertel ik je wat meer over de tulp en waar je op moet letten bij de verzorging van tulpen

De tulp is niet altijd zo aanwezig geweest in Nederland, dit lees je in ons blog over de geschiedenis van de bloembol, de oorspronkelijke herkomst vanuit Turkije, handel in Nederland, de Tulpenmanie enz. Gelukkig zijn de bloembollen nu een stuk betaalbaarder geworden, want ik zou ze niet willen missen in mijn bloempotten.

Planten en verzorging:

Tulpen zijn najaarsbollen die je dus tussen half september en half december plant. Je kunt dezelfde soort bij elkaar in groepjes zetten, of mixen. Ook kun je verschillende soorten tulpen met verschillende bloeitijden door elkaar zetten, of in lasagnebeplanting, om zo langer kleur in je tuin te hebben.

Tulpen plant je hetzelfde als andere bloembollen.

Extra tips voor tulpen zijn:

Tulpen moeten 3 keer zo diep worden geplant als de grootte van de bol.
Geef ze extra water als het droog blijft nadat je ze geplant hebt. (Maar zorg dat de bollen nooit in natte grond staan!)

Tips voor tulpen in de vaas:  

  1. Geef niet teveel water, de stengels moeten max. 10cm in het water staan.
  2. In tegenstelling tot de meeste bloemen, kun je tulpen stengels het beste recht afsnijden.

Bollen voor volgend jaar

Tulpen zijn eenjarige planten, maar aan het eind van het voorjaar is het wel mogelijk om de bollen uit de grond  te halen en die te bewaren voor het volgende jaar. Tulpen bollen zijn echter gevoelig voor ziektes dus het is een heel moeilijk karweitje. Ik zou dus aanraden dit werk aan de echte kwekers over te laten. Andere bloembollen zijn hier geschikter voor en daar kan je later meer over lezen in een volgend blog. 

Meer lezen over:

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest

Aanbevolen producten