Hoe maak ik een Bijenhotel?

Zoals je misschien al hebt gelezen in ons Blije Bijen Blog, zijn de bijen super belangrijk voor de bestuiving van ons voedsel, dus is het goed als we extra goed voor deze wezentjes zorgen. Een bijenhotel bijvoorbeeld. Dit is lekker voor de bijen om in te nesten en staat ook nog eens heel leuk in je tuin!

bijenhotel

Er zijn verschillende manieren om een bijenhotel te maken, je kan bijvoorbeeld gewoon gaten boren in een stuk hout, denk bijv. aan een afgezaagde boomstam. Maar je kan het ook maken met holle plantenstengels. Zie hieronder 5-handige stappen die ervoor zorgen dat jij straks een leuk bijenhotel hebt in je tuin of op je balkon.

Stap 1: Kies je materiaal

Je kan bijenhotels maken van vele verschillende materialen. Dit kunnen meerdere materialen zijn in 1 hotel dat is alleen maar leuker?. Zorg er wel voor dat de materialen glad zijn van binnen want daar houden de bijen het meest van.

Materialen waar je bijvoorbeeld uit kunt kiezen voor de gangen/hotelkamers zijn:

  • Baksteen
  • Harde soorten hout zoals eiken, esdoorn, es of beuk. Hier kan je gangetjes in boren.

Of plantjes met holle takken zoals:

  • Bamboe
  • Riet
  • Braam
  • Rozen

Door verschillende materialen te gebruiken met verschillende diktes, trek je verschillende soorten bijen aan in je hotel.

Stap 2: Behuizing “muren”

Zorg er altijd voor dat de achterkant van de takjes dicht is, dit kan je bijv. doen door een “behuizing” er omheen te maken. Hiervoor kan je hout gebruiken, bijv. een houten kist of krat. Of een pvc-buis of conserveerblik. Zorg ervoor dat de “hotelkamers” erin passen en niet uitsteken.

Je kan er ook voor kiezen de behuizing helemaal zelf te maken d.m.v. stukken hout op maat te zagen en vast te spijkeren aan elkaar. Zo kan je het bijenhotel helemaal maken zoals je zelf wilt, en bijv. meerdere verdiepingen creëren met verschillende soorten materiaal.

Stap 3: De gangen/ hotelkamers

Waar moet je op letten:

  • De Hotelkamers mogen variëren van Ø 2-12 mm. Als je veel varieert in de grote van de kamers dan zul je ook meer verschillende bijen aantrekken.
  • De diepte moet minimaal 3cm en maximaal 20cm zijn. Hoe dieper hoe meer eitjes ze kunnen leggen
  • De opening van de kamer zelf moet glad zijn, anders kunnen de bijen hun vleugels beschadigen. Je kan het een beetje gladschuren als dat nodig is.
  • Eén kant van de kamer moet altijd dicht zijn.

Wanneer je ervoor kiest om zelf gangen te boren in hout, zorg dan voor een scherpe boor en boor langzaam om zo min mogelijk rafels of splinters te veroorzaken. Ook is het belangrijk om de gangen niet te dicht op elkaar te boren. Doe je dat wel, dan kunnen er namelijk scheuren ontstaan, dwars door de gangen heen. De gescheurde gangen zijn niet meer bruikbaar voor de bijen.
Als je kiest voor holle takken of buizen kun je de openingen tussen deze gangen eventueel opvullen met houtblokjes of leem. Zo liggen de gangen steviger vast en zijn ze beter beschermd tegen vogels die de gangen eruit willen trekken omdat ze op zoek zijn naar bijenlarven.

Stap 4 : Het afdakje

Het is belangrijk dat de hotelkamers droog blijven, als ze namelijk nat worden gaan de eitjes bijv. schimmelen en gaan ze dood. Dus maak een leuk afdakje voor het hotel zodat de bijtjes droog blijven, maar laat deze niet te ver uitsteken want de bijen houden juist ook veel van de zon.

Je kan je afdakje bijv. maken met hout, of een oude dakpan. Je mag het helemaal zelf bepalen.

Stap 5: De plek

Bijen houden van de zon, dus plaats het hotel op een zonnige plek en het liefste zoveel mogelijk uit de wind. En het beste is het om het hotel tegen de muur te plaatsen of te hangen. Mocht je nou niet echt een plek hebben uit de wind. Dan kan je altijd kijken of je een soort windscherm kan maken voor je hotel, met bijvoorbeeld takjes of ander hout.

Zorg voor een voedselrijke omgeving met veel bloemen van het vroege voorjaar tot de nazomer.

Veel plezier met het maken van je bijenhotel!

Blije Bijen

Meer lezen over

Aanbevolen producten