De Amaryllis tips voor de perfect bloei

Naarmate het kouder wordt en we dichterbij kerst komen, zie je deze bloemen ineens in veel huizen verschijnen: De Amaryllis. Een bol waaruit een ietwat onhandig lange steel groeit, met aan de bovenkant de bloeiwijze die de show steelt. Een aantal bloemen als een krans om de steel heen, echt prachtig vind ik het. Als kind al had ik er elk jaar een op mijn kamer staan die ik zelf mocht verzorgen. Dan was het altijd een wedstrijdje met mijn zus bij wie als eerste de bloemen bloeiden. Door die jarenlange ervaring en competitie heb ik de verzorging van Amaryllis aardig onder de knie gekregen. En nu deel ik mijn tips graag met jou (als je het maar niet aan mijn zus laat lezen ?).

Deze schoonheid in bolvorm komt oorspronkelijk uit Zuid en Midden-Amerika en wordt al vele jaren gekweekt voor de feestmaanden hier. De meest voorkomende kleur is rood maar je ziet ze tegenwoordig ook in wit , roze, oranje, paars of een mix.  In welke kleur je hem ook koopt, het is een ware blikvanger. Het is een bloem die op veel verschillende manieren te stijlen is in je huiskamer en het doet je al snel aan de feestdagen denken. De bol is waarschijnlijk zo populair geworden in deze periode door haar rood witte kleuren en doordat de bloei van de bloemen rond het einde van december vaak op haar hoogte punt is.  

Amaryllis tutorial

Amaryllis is een pronkstuk in je woonkamer! Met deze handige kitpack heb je alles bij de hand. In dit pakket zit een Amaryllis bol, een pot en een zak aarde pot. #Kerstcadeautip Door het makkelijk manier van planten heb je na 8 a 12 weken een prachtige bloem. op en kan je genieten van de kleuren.

Verzorgingstips van de Amaryllis:

De Amaryllis is een ontzettend makkelijke bol om te verzorgen. Het is een bol voor binnen; hij groeit het beste bij kamertemperatuur. Je kan de bol in een pot zetten, maar dit hoeft niet per se, alle voeding zit namelijk al in de bol zelf. Als je hem in een pot plaatst, zorg dan dat je 2 derde van de bol in de potgrond zet, met de het puntje waar de steel uitkomt naar boven. Kies hiervoor ook een zware, stevige pot uit, want anders zou het gewicht van de steel en bloemen ervoor kunnen zorgen dat de pot omvalt. De bol zal ook zonder pot gaan groeien, zolang je de wortels van de plant maar vochtig houdt. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een plantenspuit.  

Verder geldt voor de Amaryllis: 

  • Zet de bol binnen op een lichte plek. 
  • Geef regelmatig water, maar let erop dat de bol nooit in echt nattigheid mag staan. Ik heb gemerkt dat als je de bol veel water geeft, de stengel langer wordt en de bloemen iets later komen.  
  • Draai de pot wekelijks om zodat de stengels recht groeien.  

Als je dit doet, begint de bol ongeveer 7 tot 11 weken na het planten te bloeien.  

Lichte plek en bij 20 graden.
Geef regelmatig water.
Draai de pot wekelijks.

Leuke versier tips en styling met een Amaryllis

De Amaryllis kan dus binnen en buiten de pot groeien, waardoor je ontzettend leuke dingen met de bol kan doen. Het is leuk om de bol met wollen draad te bekleden, of met mos en touw.  
Ook kan je de bollen verwerken in een schaal met kerstballen of zelfs op z’n kop laten hangen aan het plafond! Kijk vooral eens rond op onze Instagram of op Pinterest. En wacht op onze volgende blog…
 
Als je een beetje bent uitgekeken op de bol, kan je ervoor kiezen om de stelen af te snijden en in een vaas doen. Dan blijven de bloemen zelfs vaak nog langer bloeien! Als je ze op de eettafel zet, zullen je gasten echt onder de indruk zijn.  

Amaryllis Minerva
Meer lezen over:
  • Bloembollen in potten planten. Lees hier meer
  • Amaryllis pakketten kant en klaar. Shop ze hier
  • Je eigen Amaryllis styling? Lees hier meer

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest

Aanbevolen producten