Waarom zijn Alliums zo leuk?

Waarom zijn Alliums zo leuk? Weet jij welke bloemen het zijn? Je vindt ze in de tuin en in de keuken, rara wat is het?… Allium! Deze uien herken je vooral door prachtig grote ronde bloeiwijzen en zijn dan ook de showstopper van menig boeket. In je tuin komen ze overal boven uit. Lees gauw verder en leer over de Allium.

Alliums is namelijk een plantengeslacht (uien) dat valt onder de narcissenfamilie. Desalniettemin een heel interessante groep bollen waar genoeg over te vertellen is, er zijn namelijk wel 700 soorten. Bij die soorten behoren ook de eetbare ui, prei, bieslook en knoflook. Mocht je een keer een van deze groenten te lang hebben laten liggen, dan zie je wel eens uitlopers. Als je die dan in de grond zet, krijg je een heel mooie bloem. Het werd eerst ook de lookfamilie genoemd en alle sieruien kan je herkennen door die typerende uiengeur.

Zo herken je een allium!

Allium bloembol
Alliums pakket
Allium bloemen

Algemene verzorging

Alliums zijn voorjaarsbloeiers dus je plant ze het najaar. Ze zijn vrij late bloeiers, vanaf mei ongeveer. Je plant ze het beste op een zonnige plek, al kunnen ze in halve schaduw ook nog goed overleven. Naast de hoeveelheid zon, kan je ook kijken naar waar je Alliums mooi staan in de tuin. De hoogte varieert van 10 cm tot 1,5m. Kijk goed op de verpakking hoe hoog jouw Allium wordt, zodat je ze leuk kan stylen met andere bloemen. Voor de plant is het het beste als ze boven alle andere planten uitsteken en dit vind ik bovendien ook ontzettend leuk staan. Shop ze hier

icon grond en schep

Qua grond kan je Alliums het beste in een kleiachtige grond zetten. Dat is in mijn tuin niet te vinden dus ik vul mijn zandachtige grond dan wel eens aan met kleimineralen. Maar zonder deze mineralen doen ze het in mijn ervaring ook prima.


icon diepte bol

Als je een goed plekje hebt uitgekozen, kan je de bollen gaan planten. Dit doe je tussen oktober en half december. Als je grote Allium bollen hebt moet je deze 15 cm diep plaatsen, met een afstand tussen andere bollen van 10 tot 20cm. Kleinere bollen van rond de 3 cm plant je 7 tot 10 cm diep, met een afstand van 4 tot 8 cm tussen elkaar.

icon bol in de grond en water geven

Als de grond erg droog is, moet je water geven. Maar zorg altijd dat het water goed kan weglopen om rotting te voorkomen, dit geldt voor alle bolgewassen.

Tip: Plant dezelfde soort elk jaar op een andere plek of vernieuw de grond, om zo ziektes in je bollen te voorkomen.

Meerjarig Allium

Alliums zijn meerjarige bollen, die je het gehele jaar in de grond kan laten zitten. Dek ze bij strenge vorst wel af met wat gevallen bladeren en/of stro. In het voorjaar is het verstandig ze extra mest te geven. Als je ze in de tuin laat zitten wordt de bloei elk jaar wel wat kleiner. Als je het niet meer mooi vindt, kan je ze nadat de plant helemaal bruin is geworden uit de grond halen en op een droge plek op kamertemperatuur bewaren voor het volgende najaar.

Alliums in pot > #tutorial

Alliums zijn ideaal voor bijen

Volg ons op Instagram en laat je inspireren! #WeMakePeopleLoveGrowing

Nog meer tips

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest