Biologische bestrijding Moestuin

Biologische bestrijding voor je moestuin planten beschermen met…planten??

Nu in het mooier weer wordt, gaat alles lekker groeien in je moestuin. En met alles bedoel ik helaas ook écht alles. Want naast je gezaaide kruiden, bloemen en groenten beginnen ook de minder leuke dingen met groeien zoals plagen en onkruid. Nu zijn er een hoop producten in de tuinwinkel te vinden die plagen en schimmels tegen gaan, maar wist je dat je ook een boel biologisch kan bestrijden? Dat is toch een stuk beter dan chemicaliën in je tuin brengen waar je ook je eigen voedsel uit oogst. Bovendien doden deze chemicaliën de plaaginsecten, maar ook de nuttige insecten die je juist in je tuin wil behouden. Ik geef je in dit blog een aantal voorbeelden van biologisch bestrijden

Afrikaantjes tegen wortelaaltjes

Een groot probleem voor veel tuinliefhebbers zijn wortelaaltjes. Dit zijn kleine wormpjes die aan de wortels van planten zoals aardbei, komkommer, wortel en radijsjes eten. Wat je hier tegen kan doen is simpel en staat nog vrolijk in je tuin ook: Plant Afrikaantjes (Tagetes patula)! Deze bloemen scheiden een bepaalde stof uit die de aaltjes doodt. Ook helpen deze bloemen bij de bestrijding van witte vlieg en mieren. Witte vlieg komt onder andere af op aubergine-, tomaten- en boerenkoolplanten. Je kunt Afrikaantjes zaaien vanaf half mei (na de IJsheiligen) en je zaait ze tussen of naast je gewassen waar je de aaltjes wil bestrijden.

Dieren tegen ongedierte

Een andere vorm van biologisch bestrijden is de plaag aanvallen met haar natuurlijke vijand. Dit komt op het zelfde neer als wanneer je muizen in huis hebt en je een kat neemt in plaats van dat je muizengif in je huis verspreidt. In de wetenschap wordt dit biological control genoemd. Een voorbeeld hiervan is Spint, minuscule mijten, bestrijden met roofmijten. Zo een biologische vijand kan je bij de betere tuincentra kopen. Maar het kan ook nog simpeler: Bijvoorbeeld meer vogelnest kastjes voor koolmezen ophangen. Koolmezen zijn namelijk de natuurlijke vijand van rupsen!

Meeldauw de “echte” of “valse”

Tenslotte is het nuttig om na te denken over de inrichting van je tuin. Want als je bepaalde gewassen naast elkaar zet, kan dit helpen plagen te voorkomen. Een groot probleem voor hobby en professionele tuinierde is meeldauw. Dit is een schimmelziekte die vooral op boerenkool, komkommers en aardappels gaat zitten. Bekijk op google vooral wat plaatjes om deze plaag goed te kunnen herkennen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen de ‘echte’ en ‘valse’ meeldauw. Je kan deze schimmel bij bepaalde gewassen voorkomen door knoflook te planten onder fruitbomen, aardbeien en rozen. Knoflook weert dan de meeldauw. 

In het kort:

  • Gebruik geen chemicaliën in je tuin: Deze doden ook de goede insecten en het belandt in je eigen eten.
  • Maak gebruik van biologische bestrijding: Plant knoflook bij fruitbomen, Afrikaantjes tussen de wortelen, ga op zoek naar natuurlijke vijanden en trek meer vogels aan!
  • En mocht je nou toch voor een middel uit de winkel gaan, let er dan op dat dit middel niet de natuurlijke vijanden ook doodt.

Succes!

Meer lezen over

Volg ons ook op: Instagram, Facebook, Youtube en Pinterest

Aanbevolen producten