10 tips voor waterbesparing voor je tuin!

Wetenschappers slaan alarm: ‘Droogte is een sluipmoordenaar

lees je in de Volkskrant


“Droogte in Nederland neerslagtekort neemt toe”

meldt Rijkswaterstaat

Dit zijn twee van de vele verontrustende berichten die ik de laatste tijd voorbij heb zien komen. Hierdoor begon ik me bijna schuldig te voelen als ik mijn plantjes water aan het geven was. Natuurlijk gebruik ik niet zo veel als een groot landbouw bedrijf of de industrie, maar we kunnen allemaal ons steentje bijdragen, toch? Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren hoe ik water kan besparen in mijn moestuintje en die deel ik graag met jou.

De 10 tips & tricks voor waterbesparing:

  • Cijfers_11

    Geef je planten liever 1 keer per week water dan elke dag een beetje Zo laat je je planten wennen aan droogte en gaan ze dieper wortelen, op zoek naar water.

  • Cijfers_22

    Sproei bij voorkeur  s ’ochtends of s ’avonds als de zon niet fel schijnt. Zo voorkom je verbranding van je planten en onnodige verdamping.

  • Cijfers_33

    Als je gaat douchen, neem dan een emmer mee. Als je staat te wachten tot het water warm wordt, kan je dit water opvangen. Zo heb je elke dag al gauw genoeg om weer je kamerplanten te bewateren.

  • Cijfers_44

    Als je tuin in de buurt is van eensloot of ander (zoet) oppervlakte water, haal hier dan het water vandaan. Duurzamer dan schoon drinkwater!

  • Cijfers_55

    Investeer in een regenton. Hoewel deze in de zomer misschien niet zo goed gevuld wordt, kan je deze gedurende het jaar veel gebruiken.

  • Cijfers_66

    Kies tactische plekken voor je planten: Zet gewassen die niet veel water nodig hebben op de drogere plekken in je tuin.

  • Cijfers_77

    Denk eens aan meer bodembedekkers in je tuin. Zo voorkom je dat het water uit de bovenste laag  grond snel verdampt en uitdroogt.  Je kan kiezen voor planten om je bodem te bedekken, maar je kunt ook kiezen voor zogeheten ‘mulch’, zoals: Houtsnippers, grind, stro, plantresten en grasmaaisel.

  • Cijfers_88

    Denk erover om een fruitboom of een andere grotere plant te plaatsen, zodat je schaduw in je tuin creëert. Bovendien kan zo een boom dieper wortelen dus wordt je bovenste laag grond niet extra uitgeput.

  • Cijfers_99

    Kies ervoor om te gieten in plaats van sproeien. Zo kan je veel gerichter elke plant bewateren en bespaar je gemakkelijk liters water.

  • Cijfers_1010

    Geef je grond organische compost. Dit zorgt er in zandgrond voor dat het water goed wordt vastgehouden  en in klei grond dat planten goed het water kunnen vinden.

Bloementuin

Organische compost aanschaffen? Gardelly heeft hiervoor de

Aanbevolen producten